1,3 miliarda ton żywności marnuje się co roku na świecie

Fot. PAP

RZYM. W ogłoszonym w środę w Rzymie raporcie, sporządzonym na zlecenie FAO przez szwedzki Instytut ds. Żywności i Biotechnologii, podkreślono, że podczas gdy w krajach najbogatszych marnuje się co roku 670 milionów ton jedzenia, w państwach rozwijających się wyrzuca się niemal tyle samo, 630 milionów ton.

Każdego roku mieszkańcy bogatych krajów wyrzucają tyle żywności, ile wynosi łączna wielkość jej produkcji w Afryce subsaharyjskiej – około 230 milionów ton. Sprawozdanie rozróżnia jednocześnie zjawiska utraty żywności i marnotrawstwa.

To pierwsze występuje przede wszystkim w państwach najbiedniejszych jako rezultat braku odpowiedniej infrastruktury, na przykład właściwych środków jej przechowywania, wymaganej technologii oraz inwestycji. Marnowanie jedzenia to z kolei ponura specjalność krajów najbardziej rozwiniętych. I tak na przykład szacuje się, że na każdego mieszkańca w Europie i Ameryce Północnej przypada 95-115 kilogramów wyrzuconych produktów, a w Afryce subsaharyjskiej jest to 6-11 kilogramów.

FAO zaleca w związku z tym ustalenie nowych zasad sprzedaży żywności w sieciach handlowych, unikanie stosowania ofert, które mogą prowadzić do jej wyrzucania, a także zmianę postawy klientów.

PAP, kp

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.