Akcja konserwacja – przegląd pieca centralnego ogrzewania przed sezonem grzewczym

Aby piec centralnego ogrzewania działał sprawnie i wydajnie należy dokonywać regularnych przeglądów i systematycznie go konserwować. Najlepiej zlecić przegląd pieca co specjalistom, którzy dokładnie sprawdzą szczelność i bezpieczeństwo instalacji grzewczej, a także oczyszczą poszczególne elementy instalacji. Kocioł co stanowi główny elementem systemu grzewczego, dlatego warto o niego dbać i regularnie konserwować, aby funkcjonował bez zarzutu i służył przez wiele lat.

Regularne przeglądy kotłów co to podstawa

Warto dokonywać corocznych przeglądów i konserwacji najlepiej zaraz po zakończeniu sezonu grzewczego albo przed rozpoczęciem kolejnego. Regularne i właściwie wykonane przeglądy i prace konserwacyjne pozwolą na sprawne działanie systemu grzewczego przez cały sezon zapewniając ciepło we wszystkich pomieszczeniach mieszkalnych. Wśród najnowocześniejszych urządzeń grzewczych znajdują się kotły, które wykorzystują różne rodzaje opału. Najbardziej popularne są kotły co z podajnikiem na pellet, ekogroszek oraz tzw. kotły piątej generacji. Te ostatnie to bezpieczne kotłów wodne, węglowe, wyposażone w regulowany proces palenia. Ekologiczny piec z podajnikiem jest zautomatyzowanym rozwiązaniem i zapewnia minimalnie 90% sprawności cieplnej.

Czyszczenie i konserwacja pieca co

Niewłaściwie konserwowany piec co przestaje działać tak sprawnie i wydajnie jak dotychczas. Gdy piec z podajnikiem nie został odpowiednio oczyszczony, zmniejsza się jego wydajność. W konsekwencji system grzewczego może ulec awarii. Jest to rezultatem niewłaściwej eksploatacji pieca, m.in. używanie do zasilania wilgotnego węgla lub palenie nieodpowiednim opałem. Pierwszym etapem konserwacji pieca jest wyczyszczenie poszczególnych elementów urządzenia z włączeniem przewodów spalinowych i komina. Trzeba także oczyścić kanały konwekcyjne i otwory przeznaczone do dystrybucji powietrza. Kotły o dużych gabarytach najlepiej czyścić sprężonym powietrzem. Kocioł z podajnikiem na ekogroszek czyści się przy pomocy specjalnych otworów wyczystnych. Podczas ich czyszczenia należy całkowicie otworzyć przepustnicę spalin w czopochu, a po konserwacji trzeba starannie zamknąć wszystkie pokrywy otworów.

Konserwacja dmuchawy pieca i czyszczenie rusztu

Produkty spalania, sadza i pył, mogą osadzać się w komorze kotła, a także w podajniku oraz na wirniku wentylatora powietrza. Do oczyszczenia mechanizmu wentylacji pieca używa się zazwyczaj odkurzacza, pędzla lub sprężonego powietrza. Dzięki odpowiedniej konserwacji i oczyszczeniu wentylator jest odpowiednio wyważony i funkcjonuje sprawnie bez konieczności zużywania większej mocy do jego napędu. Wyspecjalizowani w konserwacji pieców co serwisanci zalecają, aby w trakcie czyszczenia dmuchawy pieca zdemontować ruszt palnika, a po oczyszczeniu ponownie osadzić go w odpowiednim miejscu.

Sposoby na korozję

Najgroźniejszym wrogiem kotła centralnego ogrzewania są wilgoć i rdza. W warunkach, gdy kocioł znajduje się w wilgotnym pomieszczeniu, np. w piwnicy najlepszym rozwiązaniem będzie szczelne zamknięcie kotła, aby zabezpieczyć go przed korozją.

Artykuł partnera