Bigos pod Paryżem

Przemysław Lech (od lewej) i Piotr Kutowicz

Polskie potrawy podbijają podniebienia nie tylko wybrednych Francuzów

Pierogi ruskie i z kapustą, żurek, barszcz z uszkami, bigos, a także kompot z suszonych owoców – te tradycyjne, wigilijne potrawy przygotowali rzeszowscy uczniowie w zabytkowym zamku… nad Loarą. W polskich potrawach rozsmakowali się Francuzi i europejscy dyplomaci.

Uczniowie z Zespołu Szkół Spożywczych zostali zaproszeni do Francji przez Polsko-Francusko-Niemieckie Stowarzyszenie Kulturalno-Oświatowe. Polacy zadbali nie tylko o żołądki zagranicznych gości, ale było też coś dla ducha. Degustacji w zamku w Dangu (pod Paryżem) towarzyszyły polskie kolędy (w wykonaniu zespołu „Kaśka” z Dębowca).

Następnym etapem na kulinarnym szlaku naszych zdolnych kucharzy był Strasburg. Tutaj rzeszowska młodzież przygotowywała uroczysty bankiet, na który zaproszono dyplomatów z Francji, przedstawicieli Wojska Polskiego oraz polonusów.

- Nasi rodacy mieli rzadką okazję przypomnienia sobie „smaków dzieciństwa”, a europejscy sąsiedzi popróbowania całkiem innej kuchni – podkreśliła Anna Ulan, jedna z opiekunek uczniów z ZSS.

ac

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.