Bób i koperek – źródło zdrowia i witamin

Fot. Archiwum

Na życzenie Naszych Czytelników, którym podobała się nasza rubryka przybliżająca plusy i minusy owoców i warzyw sezonowych wracamy i przypominamy o walorach niezwykle smacznego bobu i aromatycznego koperku, które warto włączyć do świeżego, letniego menu.

BÓB

PLUSY

- pyszny i sycący.
- zawiera dużą ilość białka, węglowodanów, oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitamniny A. Ponadto jest bogaty w wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten.
- dostarcza dużą dawkę błonnika, który skraca czas trawienia i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, co jest ważne szczególnie dla osób dbających o linię.
- nie tuczy – ugotowany bób ma tylko 85 kcal w 100 g.
- nie zawiera cholesterolu, stąd polecany jest dla osób z chorobami układu krążeni.a
- dostarcza sporo energii.
- prosty w przygotowaniu.

MINUSY

- ciężkostrawny (szczególnie dla małych dzieci, osób starszych, chorych).
- wydyma brzuch powodując wzdęcia i gazy.

Młode ziarna bobu mają jasny, zielony kolor i mogą być zjadane na surowo. Te dojrzałe – należy wcześniej obgotować.

KOPEREK

 PLUSY

- bogaty w witaminę C i beta-karoten., ponadto zawiera: wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminy: B1, B2 i PP.
- zawarty w nim olejek eteryczny wpływa na lepsze wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów poprzez hamowanie rozwoju szkodliwych drobnoustrojów w jelitach.
- napar z liści lub nasion działa lekko uspokajająco i delikatnie obniża ciśnienie krwi.
- jest stosowany jako lek przeciw trudnościom z trawieniem i spowodowaną tym bezsennością, kolce, wzdęciom oraz nieprzyjemnemu zapachowi z ust.
- dobry do dłuższego przechowywania – pokrojony koperek świetnie nadaje się do zamrożenia, możemy go również zasolić w słoiku.

MINUSY

- drobno pokrojony może być kłopotliwy przy spożywaniu, ponieważ wchodzi miedzy zęby.
- jeśli chcemy przechować go dłużej w „świeżej”, niezamrożonej postaci szybko więdnie.

anja, am

ZA TYDZIEŃ: CZEREŚNIA

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.