Brązowy cukier lepszy od białego? To mit

Fot. Archiwum

Jeśli chcemy rzeczywiście zadbać o siebie, najlepiej ograniczmy korzystanie z cukru lub zrezygnujmy z niego.

Panuje powszechne przekonanie, że brązowy cukier jest zdrowszy i mniej kaloryczny od białego. Za ciemny musimy też zapłacić więcej. Ale czy rzeczywiście tak jest?

Czym więc jest brązowy cukier i czym różni się od białego? Przede wszystkim surowcem, z którego został wyprodukowany. Ten bardziej popularny powstał na bazie buraków, natomiast brązowy uzyskuje się z trzciny cukrowej. Zawiera on np. żelazo, wapń, magnez czy potas, które nie zostały usunięte w procesie produkcyjnym, tak jak ma to miejsce w przypadku jego białego odpowiednika. Wynikałoby z tego, że jest zdrowszy, ale wymienionych minerałów ma tak śladowe ilości, że nie mają one większego wpływu na naszą dietę.

A jak się ma kwestia dotycząca kaloryczności? Niestety nie mamy dobrych wieści dla osób, które zdecydowały się na brązowy cukier z troski o swoją figurę. Cukier nierafinowany (380 -396 kcal/ 100g) ma niewiele mniej kalorii niż cukier biały (406 kcal/ 100g). Tak więc i tutaj nie zyskamy, wybierając droższy słodzik.

Jak więc widać stwierdzenie, że cukier brązowy jest zdrowszy od swojego białego odpowiednika jest jedynie chwytem marketingowym, na który niektórzy się nabierają. Jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie, nie zrobimy tego wydając więcej pieniędzy na cukier o ciemniejszej barwie. Najlepiej zredukować lub całkowicie ograniczyć spożycie tego produktu, wtedy rzeczywiście wyniknie z tego jakaś korzyść dla naszego organizmu.

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
garda Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
garda
Gość
garda

Wydaje mi się, że również brązowy cukier jest produktem z buraka na pewnym etapie produkcji .
Dlaczego autor twierdzi ,że z trzciny?