Chronią przed osteoporozą

- Gruszki doskonale regulują pracę “leniwych kiszek”. Pobudzają przemianę materii i tym samym zmuszają jelita do pracy. Warto je zjadać, jeśli mamy skłonności do zaparć. Jak większość owoców, gruszki są zasobne w potas, który działa moczopędnie, dlatego powinny je spożywać osoby z nadciśnieniem - mówi Krystyna Starzak, dietetyk z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Rzeszowie.

Gruszki wcale nie są ciężkostrawne, mogą je jeść dzieci i osoby o wrażliwych żołądkach.

Oprócz wielu minerałów korzystnych dla zdrowia, gruszki zawierają bor i jod, pierwiastki tym cenniejsze, że rzadko występujące w owocach. Bor bardzo pozytywnie działa na nasz mózg, pobudzając go do działania. Poprawia koncentrację i uaktywnia wszystkie szare komórki. Korzystnie wpływa także na nasze kości, dbając o prawidłowy transport wapnia w organizmie, a więc chroni przed osteoporozą. W dodatku działa dezynfekująco. Jod natomiast niezbędny jest tarczycy, która wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, m.in. regulując spalanie tłuszczu.

Gruszki zatem polecane są osobom pracującym umysłowo, którzy przez kilkanaście godzin dziennie muszą mieć świeży i chłonny umysł, oraz tym, którym grozi rzeszotnienie kości, a więc kobietom w okresie menopauzalnym i chorym przyjmującym leki sterydowe. Według lekarzy, wystarczy zjadać 1 gruszkę co 3-4 dni i w ten sposób naturalnie zapobiegać ryzyku wystąpienia osteoporozy. Owoce te rzadko też wywołują uczulenia. Wbrew panującej opinii, owoce gruszy nie są ciężkostrawne, mogą je jeść nawet osoby z wrażliwym żołądkiem. Można je podawać nawet niemowlakom po ukończeniu 6. miesiąca życia, oczywiście w startej formie. Sok z gruszek łagodnie obniża ciśnienie i uszczelnia naczynia włosowate.

Na trawienie i stany zapalne

Owoce te mają dużo błonnika, który ułatwia trawienie (likwiduje zaparcia, co zmniejsza problemy związane z hemoroidami i zapaleniami wyrostka robaczkowego). Usuwa również z naszego organizmu resztki pokarmowe, szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny, zapobiegając ich zaleganiu w jelitach. Ponadto pęcznieje w organizmie, dając poczucie sytości. Błonnik obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy. Występujące w gruszkach komórki kamienne, czyli twarde cząstki miąższu wielkości ziarenek piasku, wspomagają perystaltykę jelit.

Bardzo zdrowy jest kompot z suszu. Powinny go pić osoby ze stanami zapalnymi układu pokarmowego. Przy zapaleniach dróg moczowych, kamicy nerkowej, stanach zapalnych gruczołu krokowego. Dodatkowo suszone gruszki mają właściwości przeciwgorączkowe. W medycynie ludowej napar z nich stosuje się przy przeziębieniach i uporczywym kaszlu.

W kosmetyce

Wyciąg (ekstrakt) z owoców gruszy jest cennym składnikiem w recepturze kosmetycznej. Jest bogatym źródłem cukrów prostych: fruktozy, glukozy i sorbitolu, witamin (A, C i grupy B), kwasów owocowych (jabłkowy, cytrynowy), polifenoli o działaniu antyutleniającym oraz minerałów. Ekstrakt wykazuje działanie wygładzające – delikatnie usuwając martwe komórki, likwiduje wszelkie niedoskonałości skóry. Dzięki zawartej w gruszkach fruktozie i kwasom nawilża i rewitalizuje skórę, dzięki czemu zmęczona i poszarzała odzyskuje miękkość i zdrowy koloryt.

Plusy gruszek:
- Chronią przed osteoporozą.
- Działają przeciwzapalnie.
- Wzmacniają układ nerwowy.
- Wspomagają trawienie.
- Ujędrniają skórę.
- Wzmacniają włosy.

Minus:
- Osobom cierpiących na schorzenia dróg żółciowych gruszki w stanie surowym mogą zaszkodzić.

Anna Moraniec

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.