Ciastko z kawą może powodować raka?

Kawa rozpuszczalna wypijana w nadmiernych ilościach może być zabójcza dla naszego organizmu. Fot. Archiwum

PODKARPACIE. 13 z 248 przebadanych produktów zawiera akrylamid, substancję mogącą wywołać nowotwory.

Naukowcy wzięli pod lupę popularne produkty spożywcze. Wskazali trzynaście, które mogą mieć działanie rakotwórcze. Wśród nich znajdują się: chipsy i frytki oraz kawa, ciasta, herbatniki, chleb, bułki (szczególnie podgrzane i zrumienione tosty), pieczywo chrupkie, płatki kukurydziane. Związek ten wykryto również w suszonych owocach, pieczonych warzywach, w czarnych oliwkach oraz w niektórych gatunkach smażonych orzechów.

Badanie prowadzone przez ekspertów z Foods Standards Agency (FSA) na 248 próbkach artykułów spożywczych wykazało, że w wielu produktach, po które codziennie chętnie sięgamy, znajduje się akrylamid. To substancja chemiczna powstająca podczas obróbki termicznej (smażenia, pieczenia) w produktach bogatych w skrobię: ziemniaki, pieczywo, płatki śniadaniowe w bardzo wysokiej temperaturze (zwykle powyżej 120 st. C).

Według dietetyków dzienna maksymalna dawka dla tego związku dla dorosłego człowieka mieści się w dwóch (!) kromkach chrupkiego pieczywa. – Dlatego też szczególnie niebezpieczne uznaje się podawanie chrupkiego pieczywa, frytek, czipsów dzieciom. Zaleca się też nie przypiekać zbytnio tostów, mięsa, warzyw – mówi Renata Ziemińska, dietetyczka z Rzeszowa.

Dla producentów ważniejszy zarobek niż zdrowie konsumentów
Akrylamid działa w dwojaki sposób. Nie dość, że wpływa negatywnie na organizm, dodatkowo znacząco obniża zapasy naturalnego przeciwutleniacza – glutationu, który ma za zadanie neutralizować wolne rodniki. Jak dowodzą najnowsze badania akrylamid wywołuje także przewlekły stan zapalny w organizmie, jest toksyczny dla układu nerwowego, może powodować choroby nowotworowe, a także zwiększa ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca.

***

Po apelach specjalistów do producentów żywności o zmniejszenie zawartości akrylamidu w swoich wyrobach niektórzy z nich już zapowiedzieli zmianę receptury swoich wyrobów. Inni zapowiadają jednak, że dopóki nie będzie twardych, naukowych dowodów wskazujących na to, że konkretny produkt ma negatywny wpływ na zdrowie człowieka to oni nic nie zmienią w produkcji. I na pewno nie zmienią. Przecież to biznes, a w biznesie nie chodzi o zdrowie, ale o pieniądze i interes wytwórcy, a nie konsumenta.

Anna Moraniec

do “Ciastko z kawą może powodować raka?”

  1. Rzecznik Faktów

    Ciastko z kawą może powodować raka?
    Najlepiej nic nie jeść, wówczas bedzie bez problemów zdrowotnych. Zachorowalność na raka zniknie :)

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.