Co jeść, by przytyć?

Osoby mające problem z niedowagą, dziennie powinny zjeść potrawy zawierające około 3500 kalorii, z czego połowę powinny stanowić węglowodany. Ich nadmiar łatwo przekształca się w tkankę tłuszczową.

Wiele mówi się o skutecznych metodach na odchudzanie a zupełnie zapominamy o tych, którzy poświęciliby wiele na to, by przybyło im kilka kilogramów.

Zwiększenie masy ciała nawet o kilka kilogramów, jest dla niektórych wielkim problemem. Mimo, że jedzą bez ograniczeń i patrzenia na kalorie, nie potrafią przybrać na wadze. To znaczy, że cierpią na niedowagę, która może wywołać w ich organiźmie poważne perturbacje.
Gdy na co dzień słyszymy, że większość z nas się odchudza lub chciałaby to zrobić, trudno zrozumieć, że ktoś może mieć problemy z przybraniem na wadze. Tymczasem przytycie jest znacznie trudniejsze niż chudnięcie.

Niedowaga dotyka najczęściej osoby z przyspieszoną przemianą materii, prowadzące aktywny tryb życia, które narażone są na stres. Zanim zaczniemy stosować dietę tucząca, skontaktujmy się z lekarzem, aby wykluczyć choroby towarzyszące niedowadze (np.: zaburzenia hormonalne, zaburzenia miesiączkowania lub nawet zatrzymanie krwawień, zaburzenia w funkcjonowaniu układu naczyniowo-sercowego).

Niedowaga może wynikać z kilku powodów:

- choroba lub stan pochorobowy
- złe odżywianie (potrawy o małej wartości kalorycznej)
- za mało jedzenia (brak jedzenia lub świadome głodzenie się)
- nadmierne zużycie energii (ciężka praca fizyczna)
- problemy z trawieniem, wchłanianiem lub z transportem międzykomórkowym składników odżywczych

Utrzymująca się w dłuższym perspektywie czasu niedowaga może doprowadzić do: zaburzeń psychicznych, jadłowstręcie, awitaminozie (całkowitym braku niezbędnych witamin w organizmie), niedoborze wielu cennych składników odżywczych, niedoczynnością tarczycy. Niedowaga wiąże się także z zaburzeniami w funkcjonowaniu układu naczyniowo-sercowego, a to może prowadzić do niebezpiecznej niewydolności krążenia.
Co robić, by przytyć?
Wydawać by się mogło, że aby przytyć należy stosować żywienie odwrotne do tego, które podawane jest w dietach odchudzających. Zjadanie większej ilości tłustych potraw i słodyczy powinno załatwić sprawę. Tak niestety nie jest, bo objadanie się tego typu produktami to prosta droga do niestrawności. Przyswajanie pokarmów w nieograniczonej ilości kończy się też wzdęciami, biegunkami lub wymiotami.

Dieta dla osób z niedowagą powinna łączyć produkty jednocześnie kaloryczne i zdrowe. Należy wprowadzać ją stopniowo, nie obciążając gwałtownie organizmu. – Bardzo ważne jest, by jeść regularnie, małe ilości i co najmniej pięć razy dziennie. Posiłki powinny obfitować w pszenne pieczywo, dżemy, miody, gęste zupy. Nie polecałabym dużych ilości słodyczy. Osoby z niedowagą powinny kłaść nacisk szczególnie na jedzenie ciepłych kolacji. Serwowanie makaronów czy zapiekanek na ostatni posiłek a później zasłużony odpoczynek sprzyja odkładaniu się tłuszczu, który wbrew pozorom jest ważny dla każdego człowieka – dodaje S. Walat.

Ogólne założenia diety pozwalającej przytyć kilka kilogramów są takie same jak zasady racjonalnego żywienia:

- zjadaj dziennie 4 do 5 posiłków, regularnie co 3 – 4 godziny, najlepiej o tej samej porze
- aby pobudzić apetyt, przed posiłkiem wypijaj szklankę soku
- codziennie zjadaj owoce i warzywa
- unikaj fast foodów, potraw smażonych i tłustych, które są niezdrowe i długo zalegają w żołądku
- zrezygnuj z napojów gazowanych i bardzo ostrych przypraw, które podrażniają żołądek
- po obfitym posiłku pozwól sobie na półgodzinny spokojny wypoczynek (np. drzemkę).

bp

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.