Cukier będzie droższy!

PODKARPACIE. Cena białej słodyczy galopuje i końca tego galopu nie widać

Mieszkańcy Podkarpacia robią ogromne zapasy cukru. Powód: galopujące ceny tego produktu. Za kilogram trzeba zapłacić nawet 4,50 zł. W sklepach klienci nie kupują już jednorazowo 2, czy 3 kilogramów, ale nawet 10 czy 20. Eksperci twierdzą, że ceny nadal będą rosły, bo cukru jest… za mało.

Tak wysoka cena cukru jest wynikiem regulacji Komisji Europejskiej, kataklizmów pogodowych oraz złych warunków atmosferycznych, które w wielu krajach Europy spowodowały zmniejszenie zbiorów.

Unia Europejska ustaliła dla naszego kraju limity sprzedaży cukru. Okazało się, że są za małe. Na dodatek Polska nie może wykorzystać nadwyżek i zmuszeni jesteśmy je eksportować. Dlatego też brakuje cukru na rynku i wzrost cen musiał nastąpić.

Obecnie ceny detaliczne kilograma cukru dochodzą do 4,50 zł. Nawet cena hurtowa w niektórych miejscach dobija już do 4 zł. Już wiadomo, że to początek podwyżek, ale ile zapłacimy za kilogram za kilka miesięcy, trudno powiedzieć. Mówi się nawet o cenie 7-8 złotych. Do tego jeszcze doszła wyższa, 23-procentowa stawka VAT. Oczywiście jeżeli ceny tak wzrosną to i za słodycze w sklepach zapłacimy więcej. A gdy rozpocznie się sezon na słodzone napoje, to również one będą droższe.

Problem drogiego cukru dotyka szczególnie gospodynie domowe, które lubią robić przetwory z owoców – chcąc zaoszczędzić zmuszone są magazynować cukier w domach w ogromnych ilościach.

Cukru w burakach niewiele

- Na polskim rynku brakuje cukru, tak samo jak i w całej Europie. Dlatego też ceny rosną – poinformował Mariusz Kawa, dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie. – Cukru w sprzedaży jest za mało, bo ubiegła wiosna była zimna i mokra, a zawartość cukru w burkach cukrowych była znacznie niższa niż w poprzednich latach. Wprawdzie przy Ministerstwie Gospodarki jest Agencja Rezerw Materiałowych, która może magazynować m.in. cukier, ale nie wiem, czy są podstawy żeby takie zapasy wprowadzać na rynek.

Jak udało nam się ustalić dla Podkarpacia limit cukrowy wynosi 76 tys. ton. Czy to dużo, czy też mało trudno stwierdzić. W naszym regionie jest zresztą tylko jeden wytwórca cukru – Zakład Produkcyjny Cukrownia Ropczyce S.A., którego właścicielem jest Sudzuker Wrocław.

Dla cukierników to trudny okres

- Z każdą dostawą cukier drożeje – powiedział Kazimierz Rak, współwłaściciel Cukierni w Rzeszowie. – Nie mamy innego wyjścia i choć nie chcemy, musimy podnosić ceny naszych wyrobów cukierniczych. Na początku roku hurtowa cena kilograma cukru wynosiła 2,50 zł, a teraz doszła już do 3,80, a nawet do 4 zł. Wzrosła też, i to aż o 80 procent, cena cukru pudru. Do naszej cukierni w ubiegłym roku przychodziły tłumy dzieci, które kupowały drożdżówki i pączki. Teraz jak przyjdzie kilkoro to jest dobrze. Tak trudnej sytuacji w mojej branży jeszcze nie było.

Kazimierz Rak dodał, że znacznie wzrosła też cena kakao, bo monopol na handel nim ma olbrzymie zagraniczne konsorcjum, które narzuca swoje własne, zawyżone ceny. Z powodu podwyżek tych różnych składników, ciasta drożeją i będą nadal drożeć.

Mariusz Andres

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.