Czosnek i cebula to naturalne antybiotyki

Te warzywa są pomocne  o tej porze roku.

Czosnek zapobiega chorobom wirusowym, grzybicznym i bakteryjnym. Zawiera allicynę i olejki lotne, które hamują rozwój drobnoustrojów, a ich działanie jest silniejsze od antybiotyków np. penicyliny czy tetracykliny. Pomaga w chorobach układu oddechowego, zwłaszcza przy objawach przeziębienia: katarze, kaszlu. bólu gardła, grypie. Cebula zaś wzmacnia serce, oczyszcza i odtruwa organizm, powoduje wzrost “dobrego” cholesterolu, a obniżenie “złego”. Działa oczyszczająco na krew i przeciwzakrzepowo. Podobnie jak czosnek chroni przed bakteriami i grzybami.

W czosnku znajdują się witaminy z grupy B, a także sole mineralne magnezu, żelaza, miedzi dlatego jego spożywanie obniża ciśnienie krwi, poziom cukru i trójglicerydów, a także zmniejsza odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Jest też pomocny w leczeniu dróg moczowych i żółciowych. Selen i german, który (choć w śladowych ilościach) występuje w czosnku ma duże znaczenie w ograniczaniu podziału komórek nowotworowych i zahamowaniu ich rozwoju. Z tego powodu warzywo to jest coraz bardziej doceniane w zapobieganiu chorobom nowotworowym.

Odchudza, odtruwa i odmładza

Czosnek pomaga również redukować tkankę tłuszczową. Dzięki prowitaminie A oraz C, ma działanie odmładzające i spowalnia proces starzenia. Pomocny jest przy zatruciach metalami ciężkimi (np. ołowiem). Dowiedziono też, że czosnek neutralizuje jad osy, pszczoły, komarów, meszek, kleszczy, mrówek, a nawet skorpionów i żmij – warunkiem jest natychmiastowe przyłożenie miazgi z czosnku na ukąszone miejsce. Wapń i potas zawarty w czosnku sprawia, że ma również działanie przeciwalergiczne.

Cebula na reumatyzm i udar mózgu

Dzięki składnikom lotnym (fitoncydom) i związkom nielotnym, znajdującym się w miąższu cebula ma działanie bakteriobójcze. Usuwa też nadmiar wody z organizmu dlatego zaleca się ją osobom cierpiącym na: reumatyzm i artretyzm (zapalenie stawów), choroby nerek, przy zaburzeniach w oddawaniu moczu, albuminurii (obecność białka w moczu), uremii (zwiększona zawartość mocznika we krwi), nadciśnieniu tętniczym.

Cebula jest unikatowym warzywem, bo zawiera naturalną substancję, która nie dopuszcza do zakrzepów krwi. To, zapobiega czopowaniu żył, a więc nie dopuszcza do udarów mózgu. Zawiera te same witaminy i mikroelementy co czosnek, a ich wartość była doceniana przez całe wieki (choćby przy leczeniu szkorbutu przez więźniów i marynarzy). Oprócz tego zapobiega rozszerzeniu się procesów trawiennych i gnilnych w jelitach oraz eliminujący gazy i reguluje stolec. Zmniejsza też zawartość cukru we krwi, a więc polecana jest cukrzykom. Wzmacnia organizm ponadto organizm, niszczy robaki (zwłaszcza owsiki), oraz łagodzi zapalenia skóry, pomagając w leczeniu ran. Wyciąg z cebuli może posłużyć także do przyrządzania preparatów do pielęgnacji włosów. Zawarta w nich siarka pochodząca z olejku lotnego cebuli, ogranicza przetłuszczanie się włosów.

Plusy czosnku i cebuli:

- Działają bakteriobójczo.
- Przeciwgrzybiczo.
- Antywirusowo.
- Wzmacniają serce.
- Chronią przed miażdżycą.
- Obniżają cholesterol.
- Działają antynowotworowo.
- Obniżają poziom cukru we krwi.
- Zwalczają pasożyty.

Minusy:

- Są ciężkostrawne (oprócz gotowanych), mogą powodować zgagę i kłopoty gastryczne.
- Mają charakterystyczny zapach, który trudno wyeliminować. Można go złagodzić żując natkę pietruszki, ziarenka kawy palonej, lub ssąc plasterek cytryny ze skórką.

Anna Moraniec

do “Czosnek i cebula to naturalne antybiotyki”

  1. Wiesław

    Bardzo sobie cenię właściwości czosnku i cebuli, ale… o jadzie kleszczy pierwszy raz słyszę

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.