Czy można jeść przeterminowaną żywność?

Unikajmy jedzenie owoców, które zaatakowała pleśń np. w jabłkach tworzy się patulina, substancja rakotwórcza, wykazującą właściwości mutagenne. Spotkać ją można również w w winogronach, gruszkach, bananach, brzoskwiniach, ananasach, morelach i pomidorach, dotkniętych tzw. brunatną zgnilizną. Fot. sxc.hu

W pleśni znajdują się substancje rakotwórcze, nie zmieniające smaku produktu. Niektóre artykuły, nie muszą mieć daty przydatności do spożycia.

Spożywanie przeterminowanej żywności, nie przestrzeganie zasad jej przechowywania oraz bagatelizowanie pojawiającej się na produktach pleśni jest bardzo niebezpieczne. Zanim sięgniemy po przeterminowany lub spleśniały artykuł, zastanówmy się, czy warto oszczędzać na swoim zdrowiu.

Robiąc zakupy często nie kontrolujemy terminu przydatności do spożycia produktów, jakie lądują w naszym koszyku lub świadomie wybieramy takie, którym kończy się data ważności (ze względu na obniżoną cenę). Tymczasem przeterminowanej żywności absolutnie nie powinno się jeść. – Dla konsumentów określony na opakowaniu termin przydatności do spożycia powinien być barierą, której nie wolno przekraczać, bez względu na jej wygląd czy smak – apeluje Dorota Gibała, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie. – Niestety, w rzeczywistości zdarza się często tak, że gdy nieopatrznie kupimy przeterminowany produkt, jest nam zwyczajnie szkoda go wyrzucić, jeśli nie zauważymy śladów nieświeżości.

Należy pamiętać, że oprócz daty ważności powinniśmy zwracać uwagę także na wskazówki dotyczące właściwego przechowywania danego produktu. – Źle przechowywane artykuły spożywcze, np.: w za wysokiej temperaturze, na pewno się popsują, mimo aktualnej daty ważności – dodaje D. Gibała.

Co oznacza data ważności

Na opakowaniach żywności widnieją różne informacje dotyczące daty ważności, w tym kilka z nich w języku angielskim. Zazwyczaj są to hasła takie jak: “data ważności” (expiration date, oznaczany często jako EXP), „należy spożyć do” (ang. use by), „można wystawiać do” (ang. display until), „sprzedać przed” (sell by) oraz „najlepiej spożyć przed” (ang. best before). Poniżej przedstawiamy kilka najczęściej stosowanych oznakowań i wyjaśniamy co one oznaczają.

Termin przydatności do spożycia – oznacza, że po jego upływie produkt spożywczy nie nadaje się do jedzenia. Ta forma oznakowania trwałości stosowana jest w przypadku produktów spożywczych, które są nietrwałe mikrobiologicznie i łatwo się psują, np. jogurty, mleko pasteryzowane. Data umieszczona na opakowaniu powinna być poprzedzona określeniem “należy spożyć do: … ”, po którym najczęściej podaje się dzień i miesiąc, a jeśli to możliwe także rok.

Data minimalnej trwałości – określa termin w jakim prawidłowo przechowywany produkt spożywczy zachowuje swoje właściwości – jest bezpieczny mikrobiologicznie, ma właściwy wygląd, smak, zapach i konsystencję oraz odpowiednią wartość odżywczą. Data minimalnej trwałości powinna być poprzedzona określeniem “najlepiej spożyć przed …”, po którym podaje się miesiąc i rok lub, w przypadku produktów trwałych powyżej 18 miesięcy, jedynie rok. Dla produktów trwałych do trzech miesięcy stosuje się określenie “najlepiej spożyć przed końcem …”, po którym podaje się dzień i miesiąc. W obu przypadkach możliwe jest także oznakowanie produktu pełną datą (dzień, miesiąc, rok).

“Najlepiej spożyć przed” (ang. best before) – dotyczy produktów długoterminowych, suszonych, zamrożonych i żywności w puszkach. Wyjątek stanowią jajka, gdzie powyższa informacja oznacza ich jakość.

“Należy spożyć do” (ang. use by) – znajdziemy na żywności, która szybko się psuje, czyli na przykład na mięsie, świeżych sałatkach czy wędzonych rybach. Informacja ta bezwzględnie wyznacza datę, po której jedzenie należy wyrzucić. Jeżeli na opakowaniu spotykamy się np. z napisem „spożyć w ciągu 7 dni od otwarcia”, to najlepiej skonsumować dany produkt jak najszybciej po otwarciu.

„Można wystawiać do” (ang. display until), „sprzedać przed” (ang. sell by) – służą przede wszystkim pracownikom sklepów spożywczych. Informują one o terminie, kiedy produkt powinien być zdjęty z półki i wycofany ze sprzedaży.

Pleśń jest rakotwórcza

Produkty zakupione w sklepie mają określony przez producenta termin przydatności do spożycia. Tego natomiast nie posiadają domowe przetwory z naszych spiżarni. Często są one atakowane przez popularną pleśń. Wiele osób uważa, że wystarczy ściągnąć ją z wierzchu konfitury, by pozbyć się problemu. – Jeśli tak robimy, to popełniamy duży błąd. Pałeczki pleśni opanowały już całość produktu. W takich sytuacjach wytwarza się mykotoksyna, substancja rakotwórcza, która smaku nam nie zmieni, ale sprawi, że przetwory staną się szkodliwe dla naszego zdrowia. Jeśli zatem zauważymy pleśń, najlepiej wyrzućmy dżem czy inny specjał do kosza – radzi Jerzy Stelmach, kierownik Działu Higieny Żywności i Żywienia w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Rzeszowie.

Piotr Pezdan

do “Czy można jeść przeterminowaną żywność?”

  1. serio

    Pałeczki pleśni? pleśń to grzyb, a kształt pałeczki ma bakteria. Jest prawdą, że pleśń wystarczy ściągnąć i można produkt zjeść. Pleśń nie jest rakotwórcza, lekarze tylko tak mówią, bo przepytują pacjentów o ich dietę i stąd to wychodzi.

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.