Dieta jak lekarstwo

Pomóc zdrowiu, dogadzając podniebieniu? Jest to w pełni realne, ponieważ wiele produktów spożywczych oddziałuje na organizm bardzo korzystnie. Dobrze skomponowana dieta pomaga obniżyć ciśnienie, wspomaga leczenie cukrzycy, kamicy nerkowej i innych chorób.

Nadciśnienie tętnicze

Mając nadciśnienie, polub: banany, czosnek, jogurt.

Ta choroba układu krążenia dotyczy aż 20 procent ludzi. Oprócz leczenia farmakologicznego, konieczne jest też pokonanie ewentualnej nadwagi lub otyłości, zwiększenie aktywności fizycznej i wprowadzenie zmian w menu. W diecie źle widziane jest to, co tłuste i słone, oraz używki. Pożądane są za to produkty bogate w witaminę C, potas i wapń – to składniki mające wpływ na obniżanie ciśnienia.

WSKAZANE

Wapnia dostarczy mleko, kefir, jogurt i biały ser, witaminę C  – owoce cytrusowe, papryka, surówka z kapusty, szpinak, brokuły i brukselka. Wśród dobroczynnych warzyw czołowe miejsce zajmuje czosnek, ze względu związki siarki. Potrzebny potas zapewnią nam ziemniaki, najlepiej gotowane w mundurkach lub pieczone. W pierwiastek ten obfitują także banany, cytrusy, pestki słonecznika i dyni, a przede wszystkim suszone morele, figi i rodzynki. Znaczący jest również magnez, który zawarty jest w kaszy gryczanej, płatkach owsianych, musli oraz ciemnym pieczywie.

ZAKAZANE

“Czarną listę” produktów, których nadciśnieniowcy powinni się wystrzegać, otwierają: sól, kawa oraz alkohol. Zamiast pić colę czy małą czarną, lepiej sięgnąć po wodę źródlaną, herbatki owocowe, napary z ziół, a także bogate w potas niskokaloryczne soki warzywne – pomidorowy czy wielowarzywny. Sól kuchenną można zastąpić solą potasową i łagodnymi przyprawami: sproszkowanym czosnkiem, majerankiem, bazylią, estragonem i koperkiem. Lepiej zrezygnować z produktów zawierających duże ilości sodu, a do takich należą wędliny, konserwy, sery żółte, produkty typu fast-food, słone paluszki, chipsy, chrupki, krakersy oraz produkty marynowane. Unikać należy tłustego mięsa i wędlin, za to wskazane są tłuste ryby morskie (np. łosoś czy halibut), które zawierają kwasy sprzyjające obniżaniu ciśnienia.

Przy cukrzycy jadaj: sałatę, kaszę, ryby.

Cukrzyca

Grupa chorób metabolicznych związanych z niewłaściwą produkcją insuliny jest problemem prawie 2 milionów Polaków. Aby wspomóc leczenie i uniknąć nadmiernych wahań cukru we krwi, dieta powinna zawierać ważne składniki pokarmowe w następujących proporcjach: węglowodany 50-60 proc., białka 10-15 proc., tłuszcze – 30 proc.

WSKAZANE

W przypadku cukrzycy dobre źródło węglowodanów stanowią: kasze gruboziarniste, ciemne pieczywo, ryż nieoczyszczony, fasola, groch, soczewica. Wskazane źródła białka to: ryby morskie, chudy drób (bez skóry) i mięso (np. cielęcina), mleko oraz przetwory mleczne odtłuszczone. Tłuszcze powinny być pochodzenia roślinnego: oleje i oliwa z oliwek, margaryny miękkie. Bez ograniczeń można jeść zielone i czerwone warzywa niskowęglowodanowe: kapustę, kalafior, ogórki, szpinak, sałatę, pomidory, paprykę. Pragnienie pomoże ugasić woda mineralna, sok pomidorowy i herbata bez cukru.

ZAKAZANE

Z diety trzeba eliminować smalec, słoninę, masło, rosół i wywary mięsne. Unikać należy też ciastek, cukierków, czekolad, miodu, coca-coli i słodkich napojów, obfitujących w cukry proste. Nawet w zakresie warzyw są pewne ograniczenia. Dotyczą one kukurydzy, ziemniaków i groszku konserwowego. Z owoców zakaz dotyczy śliwek, winogron, bananów, suszonych fig, moreli i rodzynek, które obfitują w cukier. Należy pamiętać, że wrogiem diety cukrzycowej jest alkohol. Ważne jest też ograniczenie soli.

Wysoki poziom cholesterol pomogą obniżyć: jabłko, czerwone wino, fasola.

Nadmiar cholesterolu

Nieprawdą jest, że problemy z cholesterolem mają najstarsi, otyli lub schorowani. Zagrożenie nadmiarem LDL, który zapycha naczynia krwionośne i zagraża sercu, dosięga nawet młodych i szczupłych. By nie dopuścić do tego albo skutecznie wspomagać podjęte leczenie, trzeba zmodyfikować jadłospis.

WSKAZANE

Dobroczynny wpływ mają tłuste ryby morskie bogate w kwasy omega-3 (np. łosoś, makrela, tuńczyk, śledzie). Warto je jadać co najmniej 2 razy w tygodniu. Dobrze widziane są też: zielona herbata, czerwone wino, wszelkie warzywa, owoce, świeżo wyciśnięte soki, karczochy, brokuły, czosnek, soja, soczewica, groch, razowe pieczywo, musli, płatki, kasze, oliwa z oliwek i olej rzepakowy.

ZAKAZANE

W grupie produktów niewskazanych są: mięso (za wyjątkiem chudego), wędliny i podroby, masło, żółtka jaj, tłuste mięsa, żółte i pleśniowe sery, majonez, śmietana, sól, cukier, ciasta kruche i z kremem oraz pączki.

Kamica nerkowa

Schorzenie to powstaje w wyniku skrystalizowania się różnych składników moczu. Większość kamieni składa się z wapnia, magnezu, fosforu i szczawianów w różnych proporcjach. Formują się miedniczkach nerkowych, a wędrując moczowodami, powodując silny ból. W większości przypadków kamienie wydalane są samoistnie, a leczenie jest leczeniem wspomagającym. Dieta ułatwiająca leczenie zależy od typu kamicy. Ogólną zasadą, obowiązującą przy wszystkich odmianach tej choroby, jest konieczność zwiększenia ilości wypijanych płynów.

WSKAZANE

Przy kamicy szczawianowej większy udział powinny mieć produkty bogate w wapń: nabiał, kakao, fasola, płatki owsiane, marchew, kapusta, ogórki, ryby morskie, jajka.
W przypadku kamicy moczanowej istotne jest uzyskanie odpowiedniego pH moczu, poprzez spożywanie potraw mlecznych oraz dużej ilości warzyw i owoców. Polecane jest chude mięso: drób, cielęcina, królik.
Jeśli problem stanowi kamica fosforanowa, zaleca się jedzenie tego, co zakwasza mocz: mięso, ryby, sery, kasze i makarony, jajka, ziemniaki, mleko.
W przypadku kamicy wapniowej sprzymierzeńcami zdrowia są: pomidory, brukselka, pomarańcze, ananasy, truskawki, jeśli mleko, to tylko chude.

ZAKAZANE

Przy kamicy szczawianowej konieczne jest ograniczenie szczawianów w pożywieniu, dlatego źle widziany jest w menu szczaw, szpinak, rabarbar, botwina, buraki, czekolada, kawa i herbata.
W kamicy moczanowej “wyrzeczenia” dotyczą produktów będących źródłem puryn. Do takich należą: podroby, wywary i sosy mięsne, galarety, sardynki i śledzie. Bogate w nieprzyjazne tu związki purynowe są też rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica i bób) i grzyby. Na liście zakazanych są jeszcze: kakao, kawa i herbata.
Przy kamicy fosforanowej należy unikać żółtek jaj, otrębów pszennych, płatków owsianych, grochu, kukurydzy, kapusty, kakao, orzechów, pieczarek, a nawet lodów.
Kamica wapniowa wyklucza spożycie produktów wyjątkowo bogatych w wapń. Należy też zredukować ilość soli, która zmniejsza wydalanie wapnia z moczem. Na czarnej liście są tłuste sery i mięsa, kasze, rośliny strączkowe, kapusta kiszona i ogórki, ponadto bakalie: rodzynki, figi, śliwki, orzechy. Nie zaszkodzi też unikać wód mineralnych zawierających dużo soli wapnia.

hk

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.