Dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko Parkinsona

Stosując dietę śródziemnomorską spożywamy duże ilości warzyw, owoców, kasz, makaronów, ryb, owoców morza oraz pełnoziarnistego pieczywa. Fot. sxc.hu

Śródziemnomorska dieta może zmniejszyć niemal o połowę ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona – wynika z najnowszych badań brytyjskich naukowców. Tylko w Wielkiej Brytanii choroba atakuje co roku ponad 10 tys. osób.

Okazuje się, że zdrowe nawyki żywieniowe, a zwłaszcza bogata w warzywa, owoce i ryby dieta śródziemnomorska, zmniejszają ryzyko tej groźnej, nieuleczalnej choroby mózgu aż o 46 procent.
Badania wskazują, że choroba może częściej występować, gdy komórki ciała przechodzą proces uszkodzenia zwany procesem oksydacyjnym. Dzieje się tak, gdy szkodliwe substancje, zwykle za sprawą ubogiej diety, dostają się do organizmu, i atakują zdrowe komórki. Dieta śródziemnomorska, zawierająca składniki z wysokim poziomem przeciwutleniaczy, może pomóc zablokować ten proces.

Tylko w Wielkiej Brytanii na chorobę Parkinsona zapada, co roku ponad 10 tys. osób. Obecnie, choruje na nią łącznie aż 120 tys. Brytyjczyków. Najbardziej zagrożeni są nią ludzie w starszym wieku: choroba dotyka pięć na 1000 osób w wieku 60 lat i czterdzieści na 1000 w wieku około 80 lat.

Choroba Parkinsona rozwija się, gdy giną komórki mózgowe odpowiadając za kontrolę ruchu. Główne jej objawy to drżenie, sztywność mięśni i spowolnienie ruchowe. Wielu osobom cierpiącym na nią w jej końcowym stadium trudno nawet jest chodzić, mówić, przełykać, czy pisać.

PAP Life, anja

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.