Chleb nadmuchiwany niczym balon
Przeczytaj oryginalny post blogu
08-02-2012
22:11
paulina

PODKARPACIE. Konsumenci robieni w konia.

W sklepach, zwłaszcza w dużych super- i hiper- marketach możemy dziś kupić chleb, w którym coraz więcej jest powietrza a coraz mniej mąki. Producenci idą na skróty i szukają oszczędności wciskają nam coraz częściej produkty chlebopodobne. Kiedyś zwykły bochenek ważył około 0,7 kilograma. Dziś bochenek tej samej wielkości waży czasem zaledwie 0,4 kilograma. Czary czy oszustwo?

Na pewno nie jest to, żadna magia, a jedynie wykorzystanie coraz to nowych technologii i substancji. Taki “oszukany” chleb cechuje się tym, że zawiera niewiele mąki, nawet prawie dwa razy mniej niż kilka lat temu. Skąd wiec wielkość? – Piekarze stosują polepszacze, a wśród nich utleniacze, które spulchniają chleb podnosząc…

09-02-2012
07:45
ekar

Kiedyś bochenek chleba ważył około 0,7 kg. Tak, ale kiedyś Polska była polska!

09-02-2012
12:14
Stan

Kiedyś to bochenek chleba ważył 2kg i to był,prawdziwy chleb, który nie czerstwiał przez tydzień a jego smak i aromat zapamiętywało się na zawsze. Później bochenki ochudzano stopniowo do 1,6kg – 1,2kg – 1,0kg- 08kg – 0,7kg – 0,6kg i 0,5kg teraz.

09-02-2012
12:40
zgrzyt

Niegdyś idąc przez wieś, czuło się w którym domu piecze się chleb. To co widać na zdjęciu to produkt chlebopodobny, dla tych co mają kredyty hipoteczne.

09-02-2012
13:24
ROMAN

cygaństo- oszustwo-mataczenie- opanowało już wszystkie dziedziny życia – i nie ma się co dziwić że i w wypadku produktów żywnościowych też – nie wspomnę o wyrobach wędliniarskich gdzie ze 120 kilowej "BLONDYNKI" potrafią zrobić 250 kg wyrobów – fałsz i obłuda osiągają apogeum – kto to zmieni nikt bo trwa bezwzględna pogoń za kasą – tylko jak kometa puknie to się zmieni co ?

09-02-2012
14:28
LA

Kiedy ten chleb miał 2 kg przy porównywalnej wielkości toż to był kamień , a serio to był razowiec z dodatkiem kartofli , co prawda nie czerstwiał ale żeby był zdrowy i smaczny to przesada , wspomnienia z dzieciństwa są wspaniałe nawet z mrocznych czasów

09-02-2012
14:28
rafi

I tak jest lepszy niz u nas w Londynie.

09-02-2012
15:23
Stan

A kto mówi, że miał wielkość dzisiejszego 700 gramowego. A jak drogi(a) LA nie żyłw(a)ś w tamtych czasach to nie pisz o czym nie wiesz. Smaku szynki (nawet "sklepowej" )z tamtych czasów też chyba nie znasz i myślisz, że to co teraz jesz nawet za 30zł/kg to prawdziwa szynka.

09-02-2012
20:34
zgrzyt

A czy widział ktoś jak wyglądają spulchniacze do chleba? To produkt całkiem podobny do cementu w 50 kg workach. Podejrzewam, że podobne dodaje się do pustaków pianowych.

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.