Czy wiemy co jemy?
Przeczytaj oryginalny post blogu
16-12-2011
15:13
paulina

Nie takie “E” straszne jak go malują.

Rozmowa ze Stanisławem Kowalczykiem, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych.

Lista dozwolonych dodatków do żywności dość szybko się zmienia. Pojawiają się na niej nowe substancje, a niektóre dotychczas dozwolone są wykreślane bo stwierdzono ich szkodliwość. Czy konsumenci mogą zaufać takiej liście i czuć się bezpiecznie?

- Lista dozwolonych dodatków cały czas się zmienia, powstają nowe substancje, powiększa się nasza wiedza o już istniejących. Jednak wszystkie dodatki dopuszczone do użytku są zawsze gruntownie przebadane. Konsumenci mogą czuć się bezpiecznie bo każda substancja znajdująca się na liście dopuszczonych jest według obecnej wiedzy naukowej nieszkodliwa.

Czyli nie powinniśmy się obawiać?

- Nie powinniśmy się bać wszystkich dodatków. Wiele…

17-12-2011
11:21
Koko

Nieważne co jemy, ważne żeby było za co to jedzenie kupić.

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.