Dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko Parkinsona
Przeczytaj oryginalny post blogu
23-01-2012
10:41
paulina

Śródziemnomorska dieta może zmniejszyć niemal o połowę ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona – wynika z najnowszych badań brytyjskich naukowców. Tylko w Wielkiej Brytanii choroba atakuje co roku ponad 10 tys. osób.

Okazuje się, że zdrowe nawyki żywieniowe, a zwłaszcza bogata w warzywa, owoce i ryby dieta śródziemnomorska, zmniejszają ryzyko tej groźnej, nieuleczalnej choroby mózgu aż o 46 procent.
Badania wskazują, że choroba może częściej występować, gdy komórki ciała przechodzą proces uszkodzenia zwany procesem oksydacyjnym. Dzieje się tak, gdy szkodliwe substancje, zwykle za sprawą ubogiej diety, dostają się do organizmu, i atakują zdrowe komórki. Dieta śródziemnomorska,…

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.