Lodówki wylęgarnią groźnych bakterii!
Przeczytaj oryginalny post blogu
09-11-2011
11:39
paulina

KRAJ. Bakterie żyjące w naszych kuchniach mogą przyprawić nas o biegunkę zapalenie płuc, a nawet sepsę!

Szuflady lodówek wypełniamy świeżymi warzywami, owocami, zdrowymi przekąskami. Niestety na centymetrze kwadratowym pojemników na warzywa epidemiolodzy odkryli blisko 8000 kolonii różnych bakterii stanowiących zagrożenie dla zdrowia, takich jak bakterie E. coli, salmonelli i listerii, która oprócz zatrucia może nas poczęstować zapaleniem opon mózgowych, mięśnia sercowego, psychozą, ropniem, a nawet sepsą!

Bakterie najszybciej mnożą się w temperaturze od 7 do 60 st. C, ale występująca powszechnie na owocach i warzywach Yersinia wytrzymuje minus 2 st. C. Podobnie Listeria, która jest odporna na zimno…

20-11-2011
16:59
zamalo

slyszałem ,że bojlery jako pojemniki ciągle ciepłej wody
są wylęgarnią legionelli
ale żeby prysznice?
tzn że ta słuchawka od prysznica jest taka grożna ,
a zwykły kran już nie ?
a klawiatury różne ,a pieniądze przechodzące z rąk do rąk
a poręcze w środkach kom miejskieJ?

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.