Pączki - rarytas z tradycją
Przeczytaj oryginalny post blogu
16-02-2012
09:07
paulina

Kiedyś wypełniane słoniną, lekkie i puszyste dominowały na królewskich stołach, nadziewane migdałami przynosiły szczęście… Pączki mają bogatą historię. W naszej tradycji są obowiązkowym przysmakiem Tłustego Czwartku i choć mówi się, że nieszczęśliwy ten, kto nie zje w tym dniu pączka, nikogo namawiać nie trzeba.

Bliny i babałuchy. Tak nazywano pierwsze polskie pączki, które dziś pewnie miałyby niewielu amatorów. Robiono je z chlebowego ciasta, nadziewano słoniną, smażono na smalcu i konsumowano z tłustym mięsem, zapijając alkoholem. Pączki w bardziej tradycyjnej postaci pojawiły się na stołach ok. XVI w.…

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.