Rakotwórczy karagen w jedzeniu!
Przeczytaj oryginalny post blogu
14-12-2011
22:33
paulina

PODKARPACIE. E 407, które znajduje się w wielu produktach spożywczych według uczonych doprowadza do tego, że… możesz nabawić się nowotworu żołądka.

Na śniadanie zjadasz piękną różową szynkę, serek twarogowy, następnie deser mleczny. Na obiad, do gołąbków dodajesz sos pomidorowy, ale nawet nie…

15-12-2011
10:24
Jan

Kupuje nabiał z Resmleczu bo wiem że na 100% nie zawiera karagenu .

16-12-2011
09:25
ANTY-ekolog

A może by Unia Europejska ( parlament UE) zatwierdził w końcu wzór etykiet na produktach spożywczych który określa wielkość tabeli , wielkość liter , z substancjami jakie dodaje się do produktów . Często zdarza się że tabela jest tak mała że ledwo widać na niej literki czy ktoś zapomniał o ludziach starszych którzy często nie mają dobrego już wzroku. Tak z kolei wracając do etykiet czy komuś zdarzyło się kupić wędlinę zapakowaną w papier na której jest naklejka z ceną i datą sprzedaży a na której powinna być dodatkowa informacja Np. o składzie wędliny , w jakiej temperaturze powinna być przechowywana , przydatności do spożycia , producent – tak tego nie ma a powinno się znajdować na wszystkim co kupujemy i spożywamy .

16-12-2011
09:43
robi

Jak szkodliwy dlaczego nie zakazany?

06-05-2012
21:57
Nikt

Reakcja na zjedzony karagen tj. ból brzucha i pieczenie przełyku, może być mylone ze zgagą.

15-01-2013
14:48
Robert

No to świetnie właśnie sobie piłem monte DRINK i patrze na skład skrobia modyfikowana ale to już standard jest prawie we wszystkim jadę dalej patrze karagen, nie wiem co to więc sprawdzam i co widzę, nie dokończę już pić:)

19-01-2013
14:56
Ktoś

Taaaa a ja właśnie spożywam serek TUREK Puszysty – wersja Figura, a tu karagen!
Zawsze kupowaliśmy Puszytsy z Turka, ale zwykłą wersję, bo jest bez żadnych polepszaczy i zagęstników także mąż nawet nie spojrzał na etykietę jak brał wersję light :( Feeee nieładnie Turku!

21-01-2013
11:49
Zniesmaczona

Ja za to piję sobie kawkę z mleczkiem, patrzę na etykietkę mleczka, a tam – karagen.
Nie dopiłam reszty…. Brrrr….

05-02-2013
09:25
Egzemka

Niestety tak to wygląda. Trzeba się bardzo nieraz postarać, żeby znaleźć produkt bez szkodliwych związków. Ja się ostatnio tym tematem bardziej zainteresowałam z uwagi na moje liczne alergie i po przeczytaniu artykułu: http://zycienaszczycie.pl/trzy…..ej-unikac/ po prostu ręce mi opadły. Opisano tam jedynie (lub aż!) trzy dodatki spośród setek innych, a i tak mogą nam poważnie zaszkodzić.

03-03-2013
12:56
arte

karagen to zwiazek naturalny z wodorostów i nie jest szkodliwy,
w artykule nawet nie podano co to jest i skąd sie bierze karagen
wypiera z rynku żelatynę i jest atakowany przez wytwórców żelatyny,

06-03-2013
13:05
XVI

Poza przemysłem spożywczym karagen wykorzystywany jest również do produkcji kosmetyków, lekarstw przeciwkaszlowych i past do zębów.

11-04-2013
09:46
Marcin

Karagen nie jest szkodliwy. Pan Jerzy Wiśniewski jest Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, a ja jestem technologiem żywienia I jak ten pan poprze swoją tezę dot. karagenu badaniami które sam przeprowadzi to niech wróci do mnie.
Panu Wiśniewskiemu marzy się handel żelatynką czyli odpadami poprodukcyjnymi z przetwórstwa mięsnego, czysty zysk najprawdopodobniej dla niego lub jego jakiegoś znajomego.
Natomiast karagen jest uzyskiwany z wodorostów których raczej u nas niemożna uprawiać i pan Wiśniewski raczej biznesu mieć nie będzie…
Poza tym polecam deserki zagęszczone karagenem bo mają konsystencje kremu a nie za żelowanego G…

13-04-2013
16:32
Monika

A po co P.Wiśniewski ma jeszcze przeprowadzać dodatkowo badania nad karagenem, skoro już je przeprowadzono. Przecież przeprowadziła takowe prof. Joanne Tobacman, a jeśli Panu to nie wystarczy to jeszcze ma Pan do dyspozycji badania przeprowadzone przez Międzynarodową Agencję Badania Raka. Mało Panu? A jak Pan wytłumaczy wzrost zachorowań na raka u ludzi od czasu wprowadzenia takich składników jak karagen. Dodam także, że włókna karagenu pozyskane z czerwonych wodorostów uprawianych w wodach morskich o dużym nieraz zanieczyszczeniu wymagają zastosowania pestycydów, aby mogły być dopuszczone do produkcji żywności, kosmetyków i in. Fumigacja chlorkiem etylenu, który sam przez IARC jest zaliczony do kategorii czynników rakotwórczych dla człowieka (kategoria 1), powoduje jego wejście w reakcję z naturalnymi chlorkami i powstanie pozostałości w postaci chlorohydryny etylenowej uznawanej za wysoce kancerogenną. IARC wysnuł takie wnioski po badaniach przeprowadzonych na zwierzętach laboratoryjnych. Czy Panu zdaniem to nie wystarcza jako dowód? Nic dziwnego, że tyle osób choruje na raka skoro mamy takich technologów żywności. Na szczęście są i tacy, którzy uznają te badania.

15-04-2013
14:20
Magda

Robercie, właśnie mam to samo. Też piję MONTE DRINK i czytam skład, ale ja dopije :D

17-04-2013
15:19
tess

E110,E122,E127,E150,E210-E219,E249-E252, SŁODZIKI te wszystkie E są najgorsze powodują raka, są inhibitorem dopaminy i noradrenaliny, mogą prowadzić do zaburzeń koncentracji i zachowania ( zwłaszcza u dzieci chorych na ADHD) te ostatnie E są dodawane do wędlin i serów, powodują bóle głowy, raka.

25-05-2013
09:44
Magda

Śmietanka Łowicz oraz śmietanka Łaciata zawiera karagen – ODRADZAM!!

26-05-2013
12:34
mądry inaczej

Sorry -ale jaki mamy wybór?

Drzewiej żywność była rodzimej produkcji.

Większość pochodziła z ekologicznego podkarpacia i uzupełniana była ,,wałówką,, z Ojcowizny.

Dzisiaj procedury unijne nie pozwalają wytwarzać drobnemu rolnikowi żywności na samozaopatrzenie bo karzą mu od razu budować w obejściu rzeżnie według unijnych  norm.

Żródłem zaopatrzenia się w żywność pozostaje dzisiaj sieć supermarketów w której dominuje żywność światowych koncernów spożywczych .

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.