Smażenie nie takie złe?
Przeczytaj oryginalny post blogu
27-01-2012
10:26
paulina

Badacze z Hiszpanii mają dobre wiadomości dla osób, które lubią jeść smażone dania. Nie ma dowodów na to, że smażenie na oliwie lub oleju słonecznikowych sprzyja chorobom serca i przedwczesnej śmierci.

Czynniki powodujące choroby serca – wysokie ciśnienie i wysoki poziom cholesterolu we krwi – od zawsze łączone były z jedzeniem smażonych rzeczy. Naukowcy zdecydowali się sprawdzić tę zależność.

W tym celu przeanalizowali nawyki gotowania i stan zdrowia 41 tys. osób w wieku od 29 do 69 lat, które nie miały zdiagnozowanych chorób serca. Badane osoby zostały podzielone na cztery grupy, w zależności od ilości smażonego jedzenia w ich menu.

W trakcie zaplanowanych na 11 lat badań odnotowano 606 przypadków mających…

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.