Świeży pomidor - zdrowy pomidor
Przeczytaj oryginalny post blogu
29-02-2012
12:21
paulina

Warto jeść świeże pomidory. Naukowcy odkryli, że jeden z kwasów obecnych w świeżych pomidorach korzystnie wpływa na metabolizm tłuszczów, co przekłada się na redukcję masy ciała oraz zwalczanie dyslipidemii a w dalszym rzędzie otyłości i miażdżycy.

Nieprzetworzone warzywa zawierają kwas 9-okso-oktadekadienowy. Naukowcy z Uniwesytetu w Kyoto odkryli, że ten chemiczny składnik odgrywa zasadniczą rolę w tym jak organizm gospodaruje trójglicerydami. To kolejna ważna dla naszego zdrowia właściwość, jaką posiadają świeże pomidory.

Trójglicerydy są organicznymi związkami chemicznymi należącymi do lipidów, czyli tłuszczów prostych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi i glucydami, są jednym z głównych materiałów energetycznych organizmu, zużywane są na jego bieżące potrzeby albo magazynowane w postaci tkani tłuszczowej. Gdy trójglicerydów jest…

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.