Herbata Loyd – smak prawdziwej herbaty

Herbata Loyd – smak prawdziwej herbaty

Herbata jest jednym z najchętniej wybieranych napojów na świecie. Mnogość rodzajów i sposobów przygotowywania sprawia, że praktycznie każdy znajdzie taki smak, który najlepiej przypadnie mu do gustu. Obok klasycznych herbat chętnie wybierane są również napary ziołowe i te przygotowywane z suszu owocowego. Dlaczego warto pić herbatę i co warto o niej wiedzieć?

Czy każdy napar można nazwać herbatą?

W codziennym życiu herbatą nazywany praktycznie każdy napar przygotowywany z suszonych liści lub owoców. Jednak prawidłowo herbatą powinien być nazywany wyłącznie przygotowywany na bazie liści oraz pąków roślin z rodzaju kamelia. Duży wybór herbat i ich odmian, a także sposób przygotowywania ma wpływ na smak herbaty. Więcej na ten temat można dowiedzieć się z artykułu Herbata Loyd – postaw na smak!

Jakie właściwości ma herbata?

Każdy rodzaj herbaty charakteryzuje się nieco innym sposobem przygotowywania, co wpływa na smak i właściwości finalnego produktu. Trzeba też pamiętać, że sposób zaparzania poszczególnych rodzajów herbat będzie się różnił pomiędzy sobą. Herbata Loyd dostępna w wielu wersjach zawsze na opakowaniu ma dokładnie opisany sposób parzenia. Jak zatem przygotować herbatę i jakie będzie miała ona właściwości?

Herbata czarna wymaga wysokiej temperatury wody – zaparza się ją przez ok. 3 minuty w wodzie o temperaturze 96 stopni Celsjusza. Do największych zalet tej herbaty zalicza się korzystny wpływ na układ trawienia, a także działanie przeciwmiażdżycowe.

Zielona herbata powinna być zaparzana w wodzie o temperaturze ok. 75 stopni Celsjusza przez maksymalnie 3 minuty. Wybierana jest chętnie ze względu na to, że wspomaga proces odchudzania. Zawiera też dużo przeciwutleniaczy, co pozwala chronić organizm przed wolnymi rodnikami, wpływającymi na proces starzenia się organizmu.

Biała herbata wymaga wody o temperaturze ok. 85 stopni Celsjusza. Maksymalny czas zaparzania to ok.5 minut. Również jest bogatym źródłem antyoksydantów, a także wspomaga układ krwionośny, w tym pomaga obniżyć ciśnienie.

Artykuł partnera