Jak gotować w szybkowarze?

Szybkowar to wyjątkowo przydatne urządzenie – z jego pomocą można w krótkim czasie ugotować pełnowartościowy posiłek! Przygotowane w nim potrawy są tak samo smaczne, jak te, które przyrządza się w tradycyjnych garnkach i naczyniach. Jak zatem gotować pyszne dania w szybkowarze?

Co to jest szybkowar?

Szybkowar to gruby i ciężki garnek wyposażony w szczelną pokrywę, którą dociska specjalny mechanizm. Wynaleziono go już w XVII wieku i od tamtego czasu jego konstrukcja praktycznie się nie zmieniła. To urządzenie świetnie uzupełni wyposażenie kuchni, umożliwiając gotowanie zdrowych posiłków, które nie stracą cennych wartości odżywczych. Cały proces polega na wykorzystaniu pary wodnej, przez co przygotowywane w szybkowarze dania są zdrowe i pełne witamin. Tego rodzaju garnek wykonany jest najczęściej z aluminium lub stali nierdzewnej, dzięki czemu nie wchodzi w reakcje z żywnością. Aby gotowanie było bezpieczne, naczynia te są wzbogacone o zawór bezpieczeństwa. Niektóre modele doskonale sprawdzą się do gotowania na kuchence gazowej lub elektrycznej czy ceramicznej, inne na indukcyjnej, ale istnieją też takie, które podłącza się bezpośrednio do prądu.

Jak gotować w szybkowarze?

Gotowanie w szybkowarze nie jest skomplikowane, dlatego coraz więcej osób decyduje się na zakup tego urządzenia. Ta metoda przyrządzania posiłków polega na umieszczeniu w naczyniu wszystkich składników, a następnie zalaniu ich odpowiednią ilością wody (minimum ¼ litra, ale zaleca się, aby wszystkie składniki były nią całkowicie przykryte). Później wystarczy zamknąć pokrywę i postawić szybkowar na kuchence. Podgrzewana woda cały czas paruje, a ciśnienie wewnątrz garnka zaczyna wzrastać. Gdy osiągnie ono maksymalną wartość, garnek ciśnieniowy zasygnalizuje to świstem wydobywającym się z gwizdka ulokowanego w pokrywie. Od tego momentu należy zacząć odmierzać czas gotowania potrawy, a po jego upływie trzeba odbezpieczyć szybkowar i serwować danie. Jeśli naczynie nie chce się otworzyć od razu, nie można próbować robić tego na siłę, bo grozi to poparzeniem. W takim przypadku wystarczy sprawdzić, czy ustawiona została pozycja dekompresji, która uwalnia ciśnienie i skontrolować położenie wskaźnika ciśnienia (powinien znajdować się na dole). Zbyt duże ciśnienie można obniżyć, chłodząc urządzenie zimną wodą.

Co gotować w garnku ciśnieniowym?

W garnku ciśnieniowym opłaca się przyrządzać potrawy, które w tradycyjny sposób gotuje się nawet kilka godzin. Najpopularniejsze dania, przygotowywane za pomocą szybkowaru to: bigos (ok. 40 minut), gulasz (ok. 20 minut), fasolka po bretońsku (ok. 25 minut) czy żeberka (ok. 30 minut). Warto jednak zaznaczyć, że doskonałą inspiracją będą również przepisy na dania jednogarnkowe, które bez problemu można odnaleźć w książkach kucharskich czy na blogach internetowych. Dużym powodzeniem cieszą się także potrawy kuchni indyjskiej czy arabskiej, w których duży nacisk kładzie się na przenikanie wszystkich smaków i aromatów. W tego typu naczyniach można gotować też zupy (takie jak klasyczny rosół czy zupa ogórkowa). Nie zaleca się przyrządzania w szybkowarze drobnych odmian kasz, przecierów czy musów, bo mogą one pozatykać dziurki w zaworze i uszkodzić urządzenie.

Artykuł partnera

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o