Jak rozpoznać „żywność śmieciową”

Fot. Archiwum

Jedynie analiza etykiety produktu pozwoli nam sprawdzić, czy żywność, którą kupujemy jest wartościowa.

Coraz częściej spotykasz się ze stwierdzeniem „żywność śmieciowa” ale do końca nie wiesz co ono oznacza? Dziś podpowiadamy jak rozróżnić ”żywność niskiej jakości” od „żywności wysokiej jakości” dopuszczonej do handlu.

Z gąszczu produktów, jakie oblegają sklepowe półki nieraz trudno jest wyłowić te, które zasługują na to aby zagościć w naszej kuchni. Współczesny konsument najczęściej sugeruje się ceną, a nie składem oferowanych wyrobów. Nierzadko wybieramy te mniej godne polecenia produkty żywieniowe bo kojarzą się z ciekawą reklamą czy promocją, a ich zdrowsze odpowiedniki mijamy obojętnie. Jeśli zależy nam na zdrowiu, warto pochylić się nad zagadnieniem tak zwanej „żywności śmieciowej”.

Jednym z produktów uznawanych za tzw. „śmieciowe jedzenie” są chipsy. Udowodniono, że ich spożywanie znacznie zwiększa ryzyko choroby serca. Chipsy zawierają nie tylko niezdrowe tłuszcze i dużą ilość soli, ale również dodatek do żywności „akrylamid”, który wykazuje działanie rakotwórcze i jest toksyczny dla układu nerwowego człowieka.

Czym się wyróżnia?
„Zdrowa żywność” (żywność wysokiej jakości) to produkty nieprzetworzone, albo mało przetworzone, gdzie nie została naruszona struktura tych produktów bądź zostały one przetworzone w nieznacznym stopniu w wyniku naturalnych procesów (np. suszenie, kiszenie).

Natomiast potoczne określenie „żywność śmieciowa” (żywność niskiej jakości), odnosi się do produktów wysoko przetworzonych, w których skład (celem obniżenia kosztów produkcji) wchodzą substancje dodatkowe dozwolone, mające wzmacniać smak, barwę czy aromat. Mimo tego, wyroby te spełniają wszelkie wymagania dotyczące procesu wytwarzania żywności i jej prezentacji, zgodnie z obowiązującym prawem.

DOZWOLONE SUBSTANCJE DODATKOWE – to składniki niespożywane odrębnie jako żywność, nie będące typowymi elementami żywności, posiadające wartość odżywczą lub jej nieposiadające. Mogą one być stosowane tylko wtedy, kiedy ich użycie jest technologicznie uzasadnione i nie stwarza zagrożenia dla zdrowia lub życia człowieka.

Jak ją rozpoznać?
Jedyny możliwy sposób, pozwalający nam odróżnić żywność „śmieciową” od tzw. „zdrowej żywności” to analiza etykiety produktu. Sprawdzajmy więc składniki oraz dodatki, jakie znajdują się w kupowanym przez nas jedzeniu.

Przetwarzana przemysłowo żywność obfituje w różne dodatki chemiczne, których liczba sięga ponad 4000 i oznaczona jest symbolem od E100 do E903. Zawierają się tu m.in. regulatory kwasowości, kwasy przeciwzbrylające, przeciwutleniacze, barwiące, utrwalacze barw, emuglatory, smakowe, żelujące, stabilizatory wilgotności czy sztuczne dosładzacze. Fakt, iż produkty żywieniowe z takimi dodatkami dopuszczone są do handlu wcale nie oznacza, że są one w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia (wszystko zależy przede wszystkim od ilości jaką spożywamy). Dlatego nabywajmy znane nam od lat produkty nieprzetworzone lub mało przetworzone, poddawane tylko nieznacznej obróbce bez dodatku lub tylko z nieznacznym dodatkiem substancji dodatkowych dozwolonych.

Wzbudzić naszą czujność powinny natomiast produkty o bardzo długim okresie przydatności do spożycia. Z reguły są one konserwowane chemicznie. Część konserw i napojów jest pasteryzowana, dzięki czemu wydłuża się ich trwałość. Nie zawierają one substancji konserwujących, bądź też zawierają jedynie w takich ilościach, aby umożliwić przechowywanie danych produktów przez kilka dni po ich otwarciu. Dlatego też najlepiej sięgajmy po produkty świeże i nie wahajmy się poświęcić dodatkowych chwil na analizę etykiety. Tylko na tym zyskamy…

Katarzyna Lewandowska

do “Jak rozpoznać „żywność śmieciową””

  1. Basia

    Niestety w dzisiejszych czasach coraz ciężej o żywność wysokiej jakości. Jednak są produkty, które wzbudzają moje zaufanie. Są to produkty Herbalife, które kupuję na stronie sklepdiety.pl
    Naprawdę polecam, sama stosuję, mają świetny skład :)

  2. Bogusia

    Prawda jest taka, że im mniej składników w produkcie, tym jest on zdrowszy! Zresztą przeczytajcie sami http://befit.pl/jak-odroznic-w-sklepie-zdrowa-zywnosc-od-niezdrowej

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.