Jak rozwinąć domową produkcję win?

Belgowie wysoko ocenili oryginalny smak win stołowych, deserowych i likierowych, produkowanych w okolicach Rzeszowa

PODKARPACIE. Polskie przepisy dyskryminują małych producentów wina i to jest sprzeczne z prawem Unii Europejskiej.

Podkarpackie wina są doskonałe i ostatnio mogli się o tym przekonać mieszkańcy Brukseli. Wina produkowane w południowo-wschodniej Polsce są zupełnie inne niż francuskie, włoskie czy hiszpańskie, ale smakują wyśmienicie. Niestety, w Polsce wino można w domu produkować tylko na własny użytek i rolnik-winiarz nie może sprzedawać swoich wyrobów.

W innych krajach Unii Europejskiej jest zupełnie inaczej. We Francji, w Hiszpanii czy we Włoszech bardzo popularne są małe rodzinne winnice. Każda z nich produkuje kilka, kilkanaście tysięcy butelek wina rocznie. Takie wina są sprzedawane bezpośrednio u producenta lub w niewielkich sklepikach w najbliższej miejscowości.

Więcej w Super Nowościach.

Krzysztof Rokosz

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.