Konkurs bożonarodzeniowy

RZESZÓW. Osiemnaście Lokalnych Grup Działania z terenu Podkarpacia prezentowało swoje wigilijne potrawy w ramach „Konkursu bożonarodzeniowego”, zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego.

To już druga edycja konkursu. W jego ramach Lokalne Grupy Działania przygotowały i zaprezentowały jedną potrawę wigilijną charakterystyczną dla terenu, z którego pochodzą. Kapituła oceniała smak i estetykę prezentowanej potrawy regionalnej oraz wygląd stołów wigilijnych, uginających się od pierogów w różnych smakach, barszczu z uszkami, kapusty z grochem, karpia, kutii, wypieków oraz tradycyjnego kompotu z suszu.

Pierwsze miejsce kapituła przyznała Lokalnej Grupie Działania „Dorzecze Mleczki”, drugie miejsce zdobyła Lokalna Grupa Działania „Liwocz”. Trzecie miejsce przypadło „Czarnorzecko – Strzyżowskiej Lokalnej Grupie Działania”. Zwycięzcy za pierwsze trzy miejsca odebrali nagrody w postaci sprzętu AGD. Pozostali uczestnicy konkursu również zostali nagrodzeni sprzętem gospodarstwa domowego.

- Celem tegorocznej edycji konkursu było wspieranie rozwoju wsi poprzez integrację środowiska wiejskiego oraz pobudzanie aktywności mieszkańców, poznawanie i upowszechnianie tradycji, a także promowanie potraw bożonarodzeniowych – wyjaśnia Daniel Kozik z Biura Prasowego Urzędu Marszałkowskiego.

Z kolei Andrzej Łapkowski, kierownik biura Czarnorzecko-Strzyżowskiej Lokalnej Grupy Działania (jej przedstawicielki na zdj. powyżej) uważa, ze konkurs to promocja nie tylko samych LGD, ale też kół gospodyń wiejskich, działających na tym terenie.

Lokalne Grupy Działania zgłosiły do konkursu następujące potrawy wilijne:

1. Siemuszowska Zupa Grzybowa z LGD „Dolina Sanu”,
2. Kwasówka z grzybami i kaszą jęczmienną z LGD „Pogórze Przemysko – Dynowskie”,
3. Pierogi z kapustą i grzybami ze Stowarzyszenia LGD „Ziemia Brzozowska”,
4. Barszcz czerwony zabielany słodką śmietaną z uszkami z LGD „Region Sanu i Trzebośnicy”,
5. Kwaśna kasza z Czarnorzecko – Strzyżowskiej LGD,
6. Karp w galarecie z LGD Nowa Galicja,
7. Sernik z LGD Ziemia Łańcucka,
8. Kasza jaglana z wędzonymi śliwkami ze Stowarzyszenia „ Lasowiacka Grupa Działania”,
9. Piernik staropolski z LGD „Trygon- Rozwój i Innowacja,
10. Pierogi z kapustą i grzybami z LGD „Lider Doliny Strugu”,
11. Pierogi z ziemniakami i miętą, z kaszą jaglaną ze Stowarzyszenia LGD „Siedlisko”,
12. Maczka z prawdziwków z LGD „Rozwój Ziemi Lubaczowskiej”,
13. Pierogi z suszonych owoców z LGD Stowarzyszenie „Subregion Magurski”,
14. Gołąbki z pęcaku i grochu z sosem z leśnych grzybów ze Stowarzyszenia LGD „Eurogalicja”,
15. Zupa śliwkowo fasolowa z LGD „Ziemia Przemyska”,
16. Pstrąg faszerowany z LGD Liwocz,
17. Kwaśnica ze Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Kresowi Sąsiedzi”,
18. Ryba faszerowana w galarecie z Lokalnej Grupy Działania „Dorzecze Mleczki”

Ryba faszerowana w galarecie z Lokalnej Grupy Działania „Dorzecze Mleczki"

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.