Kupujemy coraz mniej chleba

- Ludzie faktycznie coraz mniej kupują pieczywa. Staje się on dodatkiem do jedzenia, zamiast jego podstawą - mówi Kazimierz Rak z rzeszowskiej cukierni. Fot. Wit Hadło

RZESZÓW. Pieczywo staje się już tylko “dodatkiem” do posiłku.

Polacy coraz częściej szukają alternatywy dla pieczywa i co raz rzadziej po nie sięgają. Eksperci twierdzą, że na konsumentów wpływają reklamy, które namawiają ich do zakupu alternatywnych produktów, takich jak płatki śniadaniowe czy makarony. Z kolei dietetycy alarmują, że pieczywo jest wrogiem smukłej sylwetki.

Z wyliczeń Dziennika Gazety Prawnej na podstawie danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że przeciętny Polak w 2011 r. skonsumował prawie 54 kg pieczywa. W roku 2010 r. jedliśmy o 4 proc pieczywa więcej. W porównaniu do 1993 r. spadek wynosi aż 43 proc. – Tendencja spadkowa faktycznie jest zauważalna. Chleb przestał być już podstawą dania, a jedynie dodatkiem – mówi Kazimierz Rak z rzeszowskiej cukierni.

“Niechciane” kilogramy

Ekonomiści uważają, że powodem spadku sprzedaży jest też wzrost konkurencji między piekarniami, które konkurując ze sobą obniżają ceny oferowanych produktów. Traci na tym przede wszystkim jakość wypieków. – Myślę, że wzrost ceny nie wpływa aż tak bardzo na ten spadek. Chodzi raczej o to, że ludzie obawiają się o swoją wagę. Niektóre firmy do tańszych produktów dodają różne ulepszacze, które powodują, że pieczywo staje się “nadmuchane” i wtedy łatwo o niechciane kilogramy. My takich “dodatków” nie stosujemy – dodaje K. Rak.

Na spadek sprzedaży chleba może mieć wpływ także zmiana nawyków żywieniowych. Zamiast kupować pieczywo, ludzie wybierają tzw. śmieciowe jedzenie, czyli słodycze, chipsy itp., które konsumują między posiłkami.

Ewelina Nawrot

do “Kupujemy coraz mniej chleba”

  1. Michal22

    trafny komentarz… dodam tylko od siebie że pieczywo coraz droższe i to jest główny powód dlaczego sprzedaje się go coraz mniej … ludzie oszczedzają, mało kto chleb marnotrawi.,
    jestem przekonany że za kilka lat w wieleu polskich gospodarstwach zaczna sie domowe wypieki chleba … tak jak to było jeszcze niedawno…

  2. cała prawda

    Nie jeden właściciel piekarni ,cukierni dziękuje Bogu za takie firmy jak „Zeelandia,CSM ,Backaldrin,Komplet, Uldo itd,oferują one gotowe mieszanki chlebowe,cukiernicze,polepszacze ,kremy ,do produkcji piekarniczej,cukierniczej itd. większość producentów z nich korzysta bo jest to łatwe w produkcji ,szybkie i w miarę smaczne i nie wierze ze chleby orkiszowe ,słowiańskie i inne nowości są produkowane w sposób naturalny metodą fermentacji wielofazowej gdyż jest to pracochłonne i nie opłacalne i nie wielu piekarzy to potrafi , więc najlepiej wysypać z worka dodać mąkę i wodę i zmiksować i gotowe

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.