Laury dla wędliniarzy

PODKARPACIE. Zakład Mięsny “Smak” Górno otrzymał znak “Jakość Tradycja”, który przyznaje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP.

Zaostrzenia przy otrzymaniu tego znaku są większe, niż przy prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi “Liście produktów tradycyjnych”. Na listę bowiem trafiają produkty produkowane od 25 lat, natomiast do wydania znaku “Jakość Tradycja” potrzebny jest 50 letni okres produkcji.

Ministerstwo Rolnictwa uznało go za krajowy system jakości żywności, który ma promować tradycyjne produkty najwyższej jakości. System ten obejmuje wyłącznie produkty tradycyjne. Aby uzyskać certyfikat na posługiwanie się znakiem “Jakość Tradycja”, producent musi przejść badanie jednostki certyfikującej, która potwierdza wytwarzanie produktu zgodnie z ze zgłoszonym wnioskiem. Wyboru jednostki kontrolnej dokonują sami producenci i ponoszą jej koszty. Kontroli tej nie należy mylić z kontrolą urzędową gwarantującą bezpieczeństwo żywności, dokonywane przez odpowiednie służby weterynaryjne lub sanitarne.

- Postaraliśmy się o znak “Jakość Tradycja” dla siedmiu naszych wyrobów – mówi Kazimierz Smolak wiceprezes Smak Górno. – Są to m.in. boczki, pasztet a także szynka swojska.

Ponadto znak “Jakość Tradycja” promuje swoje regiony, gdyż pod każdym znakiem jest umieszczona nazwa województwa, z którego produkt pochodzi.

ac

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.