Lody faszerowane…środkiem do zwalczania wszy

Lody o taki zabarwieniu z całą pewnością są nafaszerowane najróżniejszymi substancjami syntetycznymi. Fot. Wit Hadło

PODKARPACIE. Nie kupujmy lodów zrobionych na bazie wody oraz tych o nienaturalnych smakach i barwach.

Dla producentów lodów zdrowie konsumentów na pewno ma drugorzędne znaczenie. Dla nich liczy się przede wszystkim zysk, skoro w swoich produktach zamiast naturalnych składników, umieszczają takie specyfiki jak preparat do zwalczania wszy, środek do czyszczenia skór czy produkcji klejów kauczukowych!

Aldehyd C-17, Octan etylu czy Octan benzylu to tylko przykłady substancji syntetycznych powszechnie dodawanych do lodów. Dzięki nim producent otrzymuje lody o smaku wiśniowym, waniliowym czy czekoladowym, bez konieczności dodawania naturalnych, oczywiście znacznie droższych składników. W ten sposób zapewnia sobie wyższy i łatwy zysk.

Co zawierają lody
Do tradycyjnej masy lodowej (składającej się z mleka, śmietany, cukru, tłuszczu, zagęszczaczy i wody) dodawane są aromaty i barwniki. Producenci lodów świadomie używają takich substancji, które powszechnie stosowane są również w rozpuszczalnikach do farb lub bazują na chemicznie utwardzanych tłuszczach roślinnych jak olej palmowy (zwiększający ryzyko wystąpienia nowotworów czy miażdżycy). Niestety konsument nie jest w stanie zweryfikować składników po informacji zawartej na opakowaniu loda, a już tym bardziej, gdy kupuje lody na tzw. “gałki”. Producent nie ma bowiem obowiązku podać nazw komponentów chemicznych jakie stosuje w procesie produkcji lodowych pyszności. W naszym kraju obowiązuje dowolność nazw stosowanych przy opisie składników zawartych w lodzie: może to być albo nazwa albo sam numer danego barwnika. – Postępujemy zgodnie z przepisami prawa, jakie dyktuje nam m.in. ustawa o bezpieczeństwie żywności. Co zawierają nasze wyroby to tajemnica firmy – powiedział proszący o anonimowość kierownik Działu Jakości w jednej z firm produkujących lody na Podkarpaciu.

Wodne i kolorowe trucizny
Jak zatem unikać niezdrowych lodów? Przede wszystkim nie kupujmy tych zrobionych na bazie wody (tzw. wodne) oraz o nienaturalnych smakach i barwach (lody smerfowe, guma do życia itp.). Wszystkie one są wręcz nafaszerowane niezdrowymi substancjami, co łatwo sprawdzić, gdy po ich zjedzeniu, mamy charakterystyczny kolorowy osad na języku. Tymczasem największym powodzeniem cieszą się one wśród naszych dzieci.

***
Wystarczy spojrzeć na zabarwienie niektórych lodów dostępnych w zamrażarkach aby mieć wątpliwości co do ich składu. Wściekły granat z pewnością nie ma nic wspólnego z jagodami. Z kolei napis E-110 czy E-124 mówiący nam o tym co spożywamy tylko nieliczni są w stanie rozszyfrować z zyskiem dla własnego zdrowia.

Katarzyna Lewandowska

do “Lody faszerowane…środkiem do zwalczania wszy”

  1. Pietrroo

    Lista zapachów wybranych estrów
    heksanian allilu ananas
    octan benzylu gruszka, truskawka, jaśmin
    octan bornylu sosna aromat drzewa
    maślan butylu ananas
    maślan etylu ananas
    octan etylu brzoskwinia, ananas, malina
    butanian etylu banan, ananas, truskawka
    heksanian etylu truskawka
    cynamonian etylu cynamon
    mrówczan etylu cytryna, rum, truskawka
    heptanian etylu morela, wiśnia, winogrono, malina
    izowalerian etylu jabłko
    mleczan etylu winogrono
    nonanian etylu winogrono
    walerian etylu jabłko
    octan geranylu geranium
    butanian geranylu wiśnia
    pentanian geranylu jabłko
    octan izobutylu wiśnia, malina, truskawka
    mrówczan izobutylu malina
    octan izopentylu gruszka, banan
    octan linalolu lawenda, szałwia
    butanian linalolu brzoskwinia
    mrówczan linalolu jabłko, brzoskwinia
    octan mentolu mięta pieprzowa
    antranilan metylu winogrono, jaśmin
    benzoesan metylu owocowy, jagodlin
    octan metylobenzylu wiśnia
    butanian metylu ananas, jabłko
    cynamonian metylu truskawka
    pentanian metylu kwiatowy
    octan metylofenylu miód
    salicylan metylu piwo korzenne, krzew zimozielny
    kaprylan nonylu pomarańcza
    octan oktylu owocowy-pomarańcza
    butanian oktylu pasternak
    octan pentylu jabłko, banan
    butanian pentylu morela, gruszka, ananas
    heksanian pentylu jabłko, ananas
    pentanian pentylu jabłko
    izobutanian propylu rum
    octan n-butylu banan
    butanian terpylu wiśnia

    PROPONUJE OD DZISIAJ NIC NIE JEŚĆ.

  2. Kasprzak

    W dzisiejszych czasach badania są prowadzone na tak szeroką skalę, że udowodniono że prawie każdy związek chemiczny jest szkodliwy… zależy tylko od stężenia danej substancji. Nie ma co robić ludziom wody z mózgu.
    Pięknym przykładem otumanienia ludzi i zrobienia ich w balona była niedawna afera z solą techniczną. Niby poszły ekspertyzy, wypowiedzi ekspertów: że substancja jest ogólnie szkodliwa, ale w ilości spożywanej przez „śmiertelnika” nie zabija, nasuwa się pytanie: w jakim celu płacimy 4 razy więcej za sól kuchenną?
    Tak samo tutaj( czyli z lodami) – dany „aromat” w śladowych ilościach nie jest trujący!

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.