Na poprawę humoru – migdały i jajka

Fot. Archiwum

Złość i agresja mogą być rezultatem niewłaściwej diety – ustaliła międzynarodowa grupa badaczy. Według nich dobry humor mogą zapewnić na przykład migdały, szpinak. mleko i jajka oraz twardy włoski ser owczy.

Zespół specjalistów, wykazał, że przyczyną złego humoru i utraty spokoju jest spadek ilości serotoniny w mózgu, a do tego dochodzi zarówno wtedy, kiedy rezygnujemy z posiłku, jak i gdy jemy niewłaściwe rzeczy.

Szczególnie skutecznym gwarantem dobrego humoru i uczucia relaksu są zdaniem ekspertów migdały i mleczko pszczele, a także surowa boćwina, surowy szpinak i jajka.

Na liście polecanych produktów są też czekolada, orzechy, mleko, fasolka, cukinie, mięso indycze, grzyby hodowlane, ryba dorada i herbatniki z mąki razowej.

PAP Life, anja

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.