Obrzydliwe szpitalne jedzenie

PrzykA�ad tego, co pacjenci dostajA� do jedzenia w szpitalach. Fot. Archiwum
PrzykA�ad tego, co pacjenci dostajA� do jedzenia w szpitalach. Fot. Archiwum

Raport NajwyA?szej Izby Kontroli dotyczA�cy wyA?ywienia w lecznicach nie pozostawia zA�udzeA� i jest wrA�cz poraA?ajA�cy.

Na A�niadanie a�ztA�uszcz mleczny do smarowaniaa�? i a�zsuszony hydrolizat biaA�kowy o smaku seraa�?, na kolacjA� wA�dliny zawierajA�ce niewielki procent miA�sa, pasztet lub parA?wki. Co pacjenci dostawali na obiad, skoro A�redni dzienny koszt wyA?ywienia w szpitalu mieA�ci siA� w przedziale od 9,55 zA� do 17,99 zA�, a surowcA?w uA?ytych do przygotowania posiA�kA?w w granicach od 3,70 zA� do 8,46 zA�?

OdpowiedA? NIK jest prosta – pacjenci dostawali ciA�A?kostrawne i bogate w nasycone kwasy tA�uszczowe produkty, a takA?e ich substytuty. Wszystko dlatego, A?e przepisy nie okreA�lajA� norm A?ywieniowych pacjentA?w, jakoA�ci produktA?w, zasad kontroli usA�ug A?ywienia szpitalnego czy zasad zatrudniania dietetykA?w na oddziaA�ach. W wiA�kszoA�ci kontrolowanych szpitali pacjenci otrzymywali posiA�ki nieadekwatne do stanu zdrowia. ByA�y one przygotowywane z surowcA?w niskiej jakoA�ci, o niewA�aA�ciwych wartoA�ciach odA?ywczych. W wiA�kszoA�ci szpitali stwierdzono zbyt duA?o soli w posiA�kach (od 142 proc. do 374 proc. normy) oraz zaniA?anA� bA�dA? zawyA?anA� wartoA�A� kalorycznA� posiA�kA?w.

Szpitalne jedzenie moA?e doprowadziA� do schorzeA�?
Pacjentom serwowano zbyt maA�o warzyw i owocA?w, a za duA?o miA�sa czerwonego, tA�ustych przetworA?w miA�snych, tA�ustych wA�dlin, w tym gorszej jakoA�ci: wA�dlin zawierajA�cych niewielki procent miA�sa, miA�sa oddzielonego mechanicznie, podrobA?w, pasztetA?w, parA?wek oraz produktA?w zawierajA�cych substancje wzmacniajA�ce, konserwujA�ce, przeciwutleniacze, wzmacniacze smaku itp. Pacjenci dostawali potrawy ciA�A?kostrawne i bogate w nasycone kwasy tA�uszczowe, ryby konserwowe lub hodowane w rejonach zanieczyszczonych, a takA?e substytuty deklarowanych w jadA�ospisie produktA?w: zamiast masA�a – a�ztA�uszcz mleczny do smarowaniaa�?, zamiast a�zseraa�? – suszony hydrolizat biaA�kowy o smaku i aromacie sera. Pacjenci nie dostawali jogurtu lub mleka acidofilnego, a ryb morskich byA�o stanowczo za maA�o w jadA�ospisie.

Niedobory skA�adnikA?w odA?ywczych mogA�y powodowaA� u nich m.in.: odwapnienie, zmiA�kczenie i znieksztaA�cenie koA�A�ca, niedokrwistoA�A�, niedotlenienie tkanek, nadmiernA� pobudliwoA�A� miA�A�niowA�, drA?enie i bolesne skurcze miA�A�ni, stany lA�kowe, bezsennoA�A�, nadciA�nienie czy zaburzenia w funkcjonowaniu nerek.

Jakie sA� wnioski NIK?
a�z
PorA?wnujA�c wyniki kontroli przeprowadzonej przez NIK w 2008 r. z wynikami niniejszej kontroli, stwierdziA� naleA?y, A?e w A?adnym stopniu nie poprawiA�o siA� A?ywienie pacjentA?w w szpitalacha�? – czytam w raporcie. Zalecenia? Trzeba dofinansowaA� szpitale, by podnieA�A� jakoA�A� wyA?ywienia i zagwarantowaA� naleA?yte standardy techniczne i sanitarno-higieniczne blokA?w A?ywienia. NiezbA�dne jest wprowadzenie uregulowaA� dotyczA�cych zasad racjonalnego A?ywienia, precyzyjnych mechanizmA?w nadzoru nad realizacjA� A?ywienia w szpitalach, jak i odpowiednich sankcji w przypadku stwierdzenia nieprawidA�owoA�ci.

Anna Moraniec

6
Dodaj komentarz

avatar
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
esperopijany generałEndrjuŁysy z Brazzersgość Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
espero
Gość
espero

To jeszcze nic. Problemy zaczynają się gdy pacjent z powodów zdrowotnych jest na którejś z diet eliminacyjnych. Wiedza personelu szpitalnego, a także firm cateringowych o np diecie bezglutenowej jest praktycznie zerowa. Przy chorobie trzewnej, czyli celiakii, jedynym lekarstwem jest ścisła dieta bezglutenowa. Jak już nawet ktoś pokusi się, aby takiemu pacjentowi „zaserwować” bezglutenowe wafle ryżowe, to często są one na jednym talerzu z chlebem dla innych pacjentów. Ale co wymagać od zwykłego personelu kuchennego, skoro wiedza samych dietetyków o zanieczyszczeniu krzyżowym jest praktycznie żadna. Po takim pobycie w szpitalu często niweczone są wielomiesięczne wysiłki osoby chorej, bo po spożyciu posiłku… Czytaj więcej »

Endrju
Gość
Endrju

Ważne że więźniowie maja się dobrze i mają dobre żarcie

Łysy z Brazzers
Gość
Łysy z Brazzers

ŻREĆ CO DALI!!!!Nie narzekać!!!!!!!!!!

gość
Gość
gość

I co ten raport zmieni? Będzie jak było. Pamiętam jak 13 lat temu na porodówce po dwóch dobach od cesarki na salę intensywnego nadzoru przynieśli młodym mamom pierwszy posiłek. To miał być szał! Barszczyk czerwony z paluszkami. My po dwóch dobach na kroplówkach tylko zacierałyśmy ręce i oblizywały się od ucha do ucha a wyobraźnia zrobiła swoje. Nadjechała brzęcząca talerzami karawana, pierwsze dwa talerze na sali i … o kutwa …barszcz instant i pokruszone do niego słone paluszki. Wyglądało to jak rozjechany jeż na jezdni. Uwierzcie mi, 5 nas było w sali i poszłyśmy do oddziałowej że chcemy jeszcze dobę… Czytaj więcej »

pijany generał
Gość
pijany generał

Znam szpital w Rzeszowie gdzie dobrze karmią, ale nazwy nie podam bo się zepsują. Pochodźcie tak jak ja po szpitalach, to sami renomę wyrobicie. Dużo zdrowia życzę :)

chodzi Ci o szpital MSW ?
swoich karmimy lepiej :)

Ziobro
Gość
Ziobro

jak nie zaczną dobrze karmić pacjętów, weźmiemy się i za lekarzy …..