Pizza w księdze Guinnessa

Pizza to danie uwielbiane niemal we wszystkich zakątkach globu. Ponoć każdego roku na świecie sprzedaje się około 5 miliardów sztuk tego specjału. Nic dziwnego zatem, że bijąca kulinarne rekordy popularności pizza trafiła także do księgi Guinnessa.

Od lat kucharze z różnych państw ściągają się o to, kto upiecze najdłuższy albo największy placek. Rywalizacja trwa także w takich dziedzinach, jak jedzenie czy przyrządzanie tradycyjnego włoskiego dania.

Najdłuższą pizzę na świecie upieczono w 2017 roku w Stanach Zjednoczonych w miejscowości Fontana w Kalifornii. Danie przygotowane zostało z ponad 8 ton ciasta, około 2,5 tony sosu pomidorowego i 1,5 tony mozzarelli. Pizza liczyła 1930,39 metrów. W pracę zaangażował się liczący 100 osób zespół złożony z kucharzy i wolontariuszy. Pizzę przygotowywano przez 40 godzin, a następnie przez 14 godzin wypiekano. Po tym wydarzeniu rekordowe danie zostało rozdzielone pomiędzy kilka organizacji charytatywnych. Warto wiedzieć, że jeden z poprzednich rekordów Guinnessa należał do Polaków. W 2010 roku w Krakowie pizzę rekordzistkę piekło aż 200 kucharzy, ale ich dzieło mierzyło „tylko” 1010,28 metrów.

Rekord wielkości pizzy należy obecnie do Włochów. W 2015 roku upiekli pizzę (co ciekawe – bezglutenową), która miała średnicę 39,6 metra. Gigantyczna Margherita powstała z 19,8 ton mąki, z użyciem takiej samej ilości mozzarelli i 8800 litrów sosu pomidorowego. Ważyła łącznie ponad 23 tony. Pieczono ją w 5234 kawałkach. Podobnie jak rekordzistkę z Fontany, danie przeznaczono na cele charytatywne. Włoscy kucharze pobili w ten sposób rekord ustanowiony ćwierć wieku wcześniej w RPA, gdzie powstała pizza o średnicy 37,4 metra, ważącą „zaledwie” 12 ton. Wykorzystano do tego celu 5 ton mąki, 3,96 ton sera i 1,98 ton sosu pomidorowego.

Na co dzień rekordy w jedzeniu pizzy biją nie Włosi czy Amerykanie, lecz Norwegowie. Na każdego przypada spożycie około 5,4 kg włoskiego dania rocznie. Najszybciej na świecie pizzę zjadł Kanadyjczyk Peter Czerwinski – placek o średnicy 30 cm pochłonął w 41,31 sekund. Z kolei rekord w prędkości przygotowania pizzy ustanowiła Amerykanka Brittany Rowe, która 5 placków o średnicy 30 cm jest zdolna uformować w 33,94 sekundy.

Artykuł partnera