Podkarpacka żywność na warszawskich Regionaliach

Jeden ze sklepów z produktami tradycyjnymi i ekologicznymi w Rzeszowie. Fot. Procarpathia

RZESZÓW. Klaster „Podkarpackie Smaki” ma coraz więcej członków.

14 przedsiębiorców z Podkarpacia oferujących tradycyjne i ekologiczne wyroby uczestniczyło 19-20 kwietnia br. w Targach Regionalia w Warszawie, jednej z największych tego typu imprez w Polsce.

W Warszawie swoje produkty wystawiały m.in. Zakład Jana Fołty z Markowej, „Smak Górno” z Górna, i „Jasiołka” z Dukli oraz zakłady piekarnicze z Rzeszowa. Firmy są członkami Klastra „Podkarpackie Smaki”, którego działania koordynuje Stowarzyszenie „Pro Carpathia”.

- Po trzech miesiącach działania Klastra do jego 21 członków założycieli doszły cztery kolejne podmioty. Do końca roku powinno nas być już co najmniej 50 – mówi Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia”.

Podstawowym celem klastra jest integracja członków-producentów, często małych rodzinnych firm i promocja ich wyrobów. – Będziemy chcieli wejść ze sprzedażą tych produktów do polskich sieci handlowych. Na początku z półką, później z kredensem, może z czasem z siecią mini sklepów patronackich – mówi prezes Krzysztof Staszewski. – Może to nawet być licencja, o którą starać się będą sklepy już działające, a których właściciele zagwarantują procentowy udział żywności opartej o tradycję regionalną. Już taki pierwszy sygnał mamy i może niebawem pierwszy taki sklep pojawi się na lotnisku w Jasionce

Rozwój klastra wspomagany jest z funduszy składkowych i zewnętrznych. Na promocję produktów Stowarzyszenie sięga po środki ze Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy, wspierającego m.in. rozwój produktów regionalnych, w tym tradycyjnych wyrobów spożywczych.

ps

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.