Pokarmowa recepta na zdrowie

- Owoce powinny być traktowane jako deser i jedzone najlepiej do południa.

Odpowiednie odżywianie pomoże nam walczyć z wieloma chorobami i dolegliwościami

Jedzenie może leczyć, to nie banał, ale sprawdzony fakt. Udowodniono, że odpowiednia dieta ma szansę cofnąć zmiany miażdżycowe, wyleczymy też drobniejsze dolegliwości bez uciekania się do lekarstw i zabiegów.

- Zdrowe odżywianie to przede wszystkim świadomość dobrze zbilansowanej diety w ciągu dnia, czyli takiej, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników pokarmowych do organizmu. Jest to dostarczanie energii, którą potrafimy wydatkować w ciągu dnia -  tłumaczy Sabina Walat, rzeszowska dietetyczka. – Jeśli zjadamy więcej, organizm zostawi sobie to na później, na gorsze czasy. Gdy taka sytuacja będzie się powtarzać, grozi nam najpierw nadwaga, potem otyłość, a w konsekwencji choroby dietozależne, czyli miażdżyca, cukrzyca, czy choroby narządów związanych z trawieniem pokarmów tj. stany zapalne żołądka, obciążenia wątroby i nerek – przestrzega.

Dieta naprawdę leczy
Już w 1990 r. dr Dean Ornish z Harvardu udowodnił, że niskotłuszczowa dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego może nie tylko zatrzymać, ale i cofnąć zmiany miażdżycowe. – W walce z tą chorobą należy przede wszystkim ograniczyć w diecie produkty mające cholesterol,  czyli tłuszcze zwierzęce: smalec, boczek, czy karkówkę. Najbardziej miażdżycorodną zupą jest z kolei rosół – twierdzi pani Walat. Należy jednak pamiętać, że nie każdy cholesterol jest zły. Ten szkodliwy, odkładający się w żyłach występuje m.in. w tłuszczach zwierzęcych, z kolei źródłem “dobrego”, który nie tylko się nie odkłada, ale ma bardzo pozytywne właściwości są żółtka jajek.

- Ograniczenie cukrów prostych na talerzu i zrzucenie paru kilogramów często powoduje całkowity powrót do zdrowia osób chorych na nietolerancję glukozy lub cukrzycę typu drugiego – mówi S. Walat. – Otyłość, a co za tym idzie otłuszczenie narządów wewnętrznych powoduje wolniejszy przepływ insuliny, wolniejszą przemianę cukrów trafiających do krwi. Gdy schudniemy to dostęp hormonów do substancji odżywczych pływających we krwi będzie łatwiejszy i nie będziemy musieli dostarczać tabletek, które obniżają cukier – dodaje.
Odpowiednie odżywianie może załagodzić a nawet cofnąć nadciśnienie tętnicze. Duże znaczenie ma tutaj stopień zaawansowania choroby. Im wcześniej zrezygnujemy przede wszystkim z solonych potraw, tym większe szanse na wyzdrowienie. – Pamiętajmy, że szkodzi nie tylko sól z solniczki. Mocno solone są także wędliny, konserwy, a nawet chleb – zaznacza rzeszowska dietetyczka.
Dodatkowo po schudnięciu poczujemy się lepiej. Nasze nogi będą się chciały ruszać, głowa nie będzie już taka ciężka.

Co trzeba wiedzieć by zdrowo jeść?
Jak więc zdrowo się odżywiać? Dostarczać potrzebne składniki pokarmowe: węglowodany, białka i tłuszcze – w odpowiednich, umiarkowanych dawkach. Niezbędnym suplementem powinny być witaminy i składniki mineralne. Średnie zapotrzebowanie człowieka to ok. 2000 kcal dziennie, choć dla każdego będzie to inna ilość. Im więcej aktywności ruchowej, tym więcej energii potrzeba. – Najtrudniej jest na początku, kiedy organizm będzie nas stymulował i “prosił” o jedzenie, którego mu dostarczaliśmy przez długi  czas. Pierwsze 7-12 dni  to walka w nas samych. Za to później możemy zapomnieć o chorowaniu – podkreśla dietetyczka.

Aneta Jamroży

do “Pokarmowa recepta na zdrowie”

  1. kristan/o.c.ż/

    Jest tylko jeden model odżywiania , który daje zdrowie oraz długie i dobre życie. To żywienie optymalne dra Kwaśniewskiego opracowane na podstawie nauk ścisłych. Reszta to wynalazki.
    Zatem , czujesz sie fatalnie to jedzoptymalnie.pl

  2. AX

    Od 1928r istnieje terapia dra Maxa Gersona można leczyc raka i długotrwałe choroby cywilizacyjne. Dzisiaj jego prace kontynuuje córka Charlotta Gerson. http://www.terapiagersona.com.pl/ . Za terapia ta stoi solidna dokumentcja medyczna wyleczonych osób. Niestety w Polsce mało który lekarz wie o tej terapii i chce prowadzić jej nadzór u pacjenta. Jest nadzieja, jest terapia. Brakuje tylko popularyzacji.
    A sama terapia bazuje na doborze pozywienia, świeżych sokach i suplementach. I jest bardzo skuteczna, o czym świadczą statystyki.

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.