Proteiny naturalnym blokerem apetytu?

Fot. Archiwum

„Przed pracą zjedz jajko” – głosiła słynna kampania społeczna z lat 50. Dziś to hasło ponownie zyskała na aktualności. Naukowcy przekonują, że jajko na śniadanie pozwala zachować szczupłą sylwetkę.

Testy przeprowadzone na 20 otyłych wolontariuszach wskazały, że ci, którym na śniadanie podawane były jajka odczuwali później mniejszy apetyt, dzięki czemu zjadali mniej.

Naukowcy z Pennington Biomedical Research Centre w Luizjanie odkryli, że osoby badane, po trzech godzinach od zjedzenia na śniadanie jajka, miały we krwi niższy poziom greliny, hormonu podnoszącego apetyt. Dodatkowo zanotowano wzrost poziomu tzw. hormonu PYY3-36, który odpowiada za uczucie sytości.

- Badania pokazały jednoznacznie, że dieta bogata w proteiny zwiększa uczucie sytości, co w efekcie prowadzi do skutecznej utraty wagi” – wyjaśnia autor badań dr Nikhil Dhurandhar. „Wyniki tego testu rodzą kolejne pytanie: czy niektóre produkty spożywcze o wysokiej zawartości protein są naturalnym blokerem apetytu? – dodaje.

Dr Nikhil Dhurandhar przyznaje jednak, że potrzebne są dłuższe obserwacje i badania, aby jednoznacznie potwierdzić tezę, że śniadanie o wysokiej zawartości protein może pomóc otyłym w skutecznej utracie wagi.

PAP Life, anja

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.