Rakotwórczy czosnek z Chin!

Chiński czosnek, jest duży, biały, łagodny w smaku i co najgorsze niezdrowy!

PODKARPACIE. Hodowany na pestycydach, antybiotykach i modyfikowany genetycznie.

Znacznie tańszy, bardzo duży, jego łupki są prawie białe – taki chiński czosnek często możemy spotkać w sklepach i na straganach. Kusi nas ceną i wyglądem, jednak nie tylko nie ma właściwości zdrowotnych a wprost przeciwnie sposób jego produkcji sprawia, że jest rakotwórczy. Co ważne często trafia on do Polski nielegalnie jako kontrabanda.

- Chiński czosnek nie może równać się z polskim, jest dużo gorszy od naszego – mówi Stanisław Bartman, rolnik i prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej. – Chiński jest słabszy i gorszy w smaku. Do tego jest modyfikowany genetycznie i hodowany na samej chemii, dlatego może być rakotwórczy.

Gorszy i szkodliwy
Tymczasem kupując czosnek mamy na uwadze nie tylko jego smak ale też szczególne właściwości tej rośliny. Słynie ona jako naturalny antybiotyk, ponadto zawiera dużo witamin oraz allicyny, czyli substancji działającej antyrakotwórczo. Jeśli zakupimy tani czosnek z Chin nie skorzystamy z żadnej zalet tego warzywa. Po pierwsze choć jest tańszy to trzeba go więcej zużyć, bo ma słaby, wręcz słodkawy smak. Najgorsze jednak, że ma mniej pożądanych substancji a do tego metody produkcji roślinnej w Państwie Środka odbiegają od europejskich.

Chińskie metody
Chińczycy korzystają z metod zabronionych w Unii Europejskiej. Na szeroką skalę modyfikują rośliny genetycznie. Chińczycy korzystają też z antybiotyków i pestycydów, dlatego uzyskują takie efekty przyrostu. Jednak kosztem jakości i właściwości rośliny. – Dozwolonymi u nas metodami nie sposób wyhodować tak dużego czosnku – mówi Stanisław Bartman. – Aż strach pomyśleć co robią Chińczycy by uzyskać taki czosnek.

Jak odróżnić?
Polski czosnek jest mniejszy, kolor jego łupki to brąz albo róż i fiolet. Ma też znacznie intensywniejszy zapach i przede wszystkim ostrzejszy smak. Natomiast chiński ma większe główki i ząbki. Jego łupka ma kolor biały lub prawie biały. Smak ma dużo łagodniejszy, prawie słodkawy. Co ważne chiński czosnek trafia do Polski nielegalnie drogą przemytu, aby uniknąć cła. Często znajduje się on poza wszelką kontrolą jakości. Tylko w styczniu w Polsce udaremniono prawie 150 ton takiej kontrabandy!

Artur Getler

do “Rakotwórczy czosnek z Chin!”

  1. Tommy

    Kupiłem ostatnio chiński i polski czosnek, i niestety ten chiński mi bardziej smakował, co ciekawe był ostrzejszy i wyraźniejszy w smaku od polskiego (czyli odwrotnie niż tutaj napisano). Rozumiem, że Polscy bronią swojej gospodarki, ale bez przesady i bez nieuczciwych artykułów, największym eksporterem ekologicznych produktów rolnych spełniający wszystkie surowe normy dla wielu krajów (w tym normy europejskie) są… Chiny

    • Wojtek

      Chory człowieku z chińskim ekologicznym mózgiem, straciłeś zmysł smaku :D

    • Janusz

      Jezeli chinski czosnek jest z przemytu , to dlaczego jest go pelno w supermaketach i nikt { zadna inspekcja na to nie reaguje} dlaczego????

  2. Kaptowaniec

    W Polsce istnieje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa która przeprowadza graniczną kontrolę fitosanitarną która ma zabezpieczać przed chorobami roślin oraz likwidować zagrożenia, jakie niosą one dla zdrowia człowieka, ale jak wszystko po wielkim przełomie spieprzyliśmy.

  3. roman

    a kto dopuszcza że go w portach wyładowują gdzie są te wszystkie unijne instytucje gdzie kontrole – nigdzie jak ten produkt dociera na rynek- wygląda chyba że jest układ – tak go łapią aby nie złapać- i tak się to kręci – no bo urzędnicy unijni mają inne problemy- np. żeby kura hodowlana stała w klatce pazurami do przodu – to jest problem a kto by się przejmował zatrutym czosnkiem

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2013 Wszystkie prawa zastrzeżone.