Rakotwórczy karagen w jedzeniu!

Jerzy Wiśniewski, Podkarpacki Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych radzi, żeby patrzeć na etykiety opakowań i sprawdzać jakie znajdują się tam składniki. Fot. Wit Hadło

PODKARPACIE. E 407, które znajduje się w wielu produktach spożywczych według uczonych doprowadza do tego, że… możesz nabawić się nowotworu żołądka.

Na śniadanie zjadasz piękną różową szynkę, serek twarogowy, następnie deser mleczny. Na obiad, do gołąbków dodajesz sos pomidorowy, ale nawet nie wiesz, że po tych produktach w przyszłości możesz dostać raka żołądka. Dlaczego? Bo w większości produktów spożywczych dostępnych na rynku znajduje się i to całkowicie legalnie tajemniczy składnik E 407, czyli karagen.

E 407 używa się do zagęszczenia w przemyśle spożywczym i dodawany jest m.in. do wędlin, konserw, mleka w proszku, lodów, śmietanki kulinarnej, dżemów, galaretek, niektórych wyrobów cukierniczych, koncentratów napojów, serków twarogowych, napoi mlecznych, czy margaryny niskotłuszczowej. Lista jest bardzo długa, a to tylko niektóre z produktów, które często zawierają karagen.

Ciężko namówić kogokolwiek do oficjalnej rozmowy na temat szkodliwości karagenu, bo jest on całkowicie legalną substancją. – Inspektorat w imieniu wojewody sprawdza czy na etykietach opakowań są wymienione dozwolone środki – wyjaśnia Jerzy Wiśniewski, Podkarpacki Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. E 407 jest dozwolony co regulują przepisy rozporządzenia Ministra Zdrowia i Parlamentu Europejskiego. Dodawanie karagenu podlega ścisłej kontroli. Jednak jest pewien problem.

Zagraniczne badania potwierdzają, że E 407 jest szkodliwe

Już 10 lat temu na łamach magazynów medycznych znalazły się badania prof. Joanne Tobacman, która po przeglądzie kilkudziesięciu badań dotyczących wpływu karagenu na organizm człowieka doszła do wniosku, że powoduje m.in. zapalenia jelit, owrzodzenia, guzy, a także nowotwory. Podobnego zdania jest także Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC), która uważa, że E 407 powoduje owrzodzenia i nowotwory złośliwe. Wprawdzie do produktów spożywczych stosuje się karagen natywny, czyli nieszkodliwy, ale według IARC w połączeniu z bakteriami, procesami przetwórczymi i sokiem żołądkowym jest już szkodliwy. Co ciekawe do produkcji karagenu używane są także pestycydy.

- Konsument ma prawo do wyboru i dlatego radzę, żeby patrzeć na etykiety opakowań i analizować skład produktu – radzi Jerzy Wiśniewski.

Grzegorz Anton

do “Rakotwórczy karagen w jedzeniu!”

  1. basiaw

    Z tą szkodliwością karagenu to najprawdziwsza prawda. Od dłuższego czasu po wypiciu kawy ze śmietanką 12% po około 15-20 min. miałam bóle żołądkowe i biegunkę. Myślałam, że nie toleruję laktozy. Leki nic nie pomogły. Od kiedy przestałam wlewać śmietankę do kawy wszystkie dolegliwości ustąpiły. I jak tu nie wierzyć, że to TRUCIZNA!!!

  2. sowa

    Nwo kto zna ten wie ocb.

  3. Grzegorz

    Karagen jest szkodliwy?
    A wiecie co to są alergeny? To, że jednemu coś szkodzi i wywołuje np wstrząs anafilaktyczny, nie oznacza, że organizm innej osoby musi zachowywać się identycznie. Skąd macie pewność, że badania nie były przeprowadzane na osobach, które są podatne na działanie karagenu?
    Argumentacja, że wszyscy nas trują, oszukują i zarabiają kasę jest irracjonalna.
    Wzrost chorych na nowotwory, porównujemy w skali 1 roku, 10 lat czy 1 wieku? Halo, przecież jeszcze jakieś 20 lat temu onkologia była w powijakach i nie były prowadzone badania i wywiad na tak szeroką skale. Ludzie umierali na raka, ale o tym nawet nie wiedzieli!!!
    Na koniec zwolenników teorii spiskowych zachęcam do unikania wszystkiego i wszędzie, aż dojdą do wniosku, że marchewka jest zdrowa na oczy – bo czy ktoś widział królika w okularach?

  4. WWA

    Wiecie co? Byłem ostatnio w szpitalu onkologicznym na Ursynowie w Warszawie. Było tam tyle ludzi… Dla porównania jakby na dworcu centralnym. Nie można było nigdzie usiąść. Ludzie co chwila na siebie wpadali. W życiu nie pomyślałbym, że nowotwory tak często atakują ludzi. Zacząłem rozmyślać skąd ta choroba u tylu ludzi. I jedna myśl, pożywienie! Woda i żarcie. Dlatego uważajcie co jecie. Uważajcie!

  5. Matik

    Pytanie dlaczego karagen jest dopuszczony do produkcji ? No cóż, nie od dzisiaj wiadomo, że lobbing to zaraza demokracji.
    Nie wiem jak wygląda sprawa w Parlamencie Europejskim ale niedawno czytałem, ze na jednego parlamentarzystę w USA przypada 500 lobbistów.
    Pozdrawiam i zdrowia życzę, szczególnie tym, co wierzą święcie w dobre intencje rządzących.

  6. Adriano

    Problem jest tej materii ,ze my szarzy konsumenci jesteśmy zdani na wszelakie manipulacje ze strony producentów … jest tyle produktów tyle składników że trudno to samemu ogarnąć .. mysle ze strasza nas z premedytacja w wielu przypadkach mowiac ze cos jest szkodliwe,rakotwórcze owszem mysle ze sztuczne barwniki moga szkodzic i to w wiekszych ilosciach (ano wlasnie) , glownie chodzi o nadmiar sztucznych dodatków w zywnosci ,jesli bedziesz Ty szary Kowalski spozywal notorycznie deserki z karagenem czy jogurty to mozliwe ze zachorujesz (MOŻLIWE) , a jak raz kiedys? chyba nie ma problemu nie popadajmy w paranoje … tak samo tyczy sie barwnikow etc. jesli bedziemy uwazali co jemy analizowali sklady produktow to bedzie bezpiecznie , najlepiej siegac po „NATURALNE’ ‚ produkty(ktore maja jak najmniej dodatkow w skladzie produktu) -wtedy bedziemy czuli sie bezpieczni … Bo np taki PoQrwiony jogurt z dodatkiem zelatyny wieprzowej mleka w proszku karagenu i innych glupot to jakas profanacja !!!

    • Angel

      Jesteśmy zdani na wszelkie manipulacje ze strony producentów. Jak uważać na to co jemy skoro nawet w jogurcie naturalnym znajduje się mleko w proszku w którym z kolei znajduje sie karagen (E407). Używa się go do zagęszczenia w przemyśle spożywczym i dodawany ponadto do wędlin, konserw, lodów, śmietanki kulinarnej, dżemów, galaretek, niektórych wyrobów cukierniczych, koncentratów napojów, serków twarogowych, napoi mlecznych, czy margaryny niskotłuszczowej. Lista jest bardzo długa, a to tylko niektóre z produktów, które często zawierają karagen.
      CO tu jesc???

  7. Max

    Dlaczego wladze tego kraju pozwalaja truc swoich obywateli – co to za rzad ktory wytruwa swoje spoleczenstwo – LEGALNIE !!!

  8. dietetyk

    „Deser z Koroną” zott..odłożyłem..brr

  9. robot

    byłem dziś na badaniach gastro… rozmowa ze specjalistą.. „jedz zdrowo, warzywa, węglowodany…. nie dotykaj się do E407! ” już kolejny raz o tym słyszę…
    Polecam film z 2008 – „Food Matters”

    Smacznego!

  10. kasia

    a ja jem jogurt serduszko. zgadnijcie z czym?

  11. sdfghjk

    Ale wy jesteście głupi! Wierzycie we wszystko co pisze w artykułach.

    Karagen − rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów zawierających w swej strukturze liczne grupy siarczanowe . Stanowią surowiec spożywczy używany do wytwarzania galaret i żeli. W jego skład wchodzi przede wszystkim śluz którego głównym składnikiem jest karagenina, a także inne polisacharydy i niewielkie ilości jodu oraz bromu. Karagen odznacza się dużą aktywnością biologiczną (jest m.in. immunostymulatorem)[1][2]. Surowcem do produkcji karagenu jest chrząstnica kędzierzawa, krasnorost określany potocznie jako mech irlandzki (Chondrus crispus).

    Symbol karagenu jako dodatku do żywności to E407.
    Karagen jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym w charakterze substancji zagęszczającej, a także stabilizującej zawiesiny i emulsje. Jest on używany m.in. w celu zmniejszenia sedymentacji kakao, mleka skondensowanego oraz innych napojów. Karagen jest stosowany również jako czynnik żelujący przy wyrobie dżemów i deserów o zmniejszonej zawartości cukru[3]. Roztwory zawierające powyżej 3% karageniny tworzą po oziębieniu żele, które po lekkim ogrzaniu przechodzą w stan płynny. Surowiec ma znaczenie również w lecznictwie jako środek śluzowy, powlekający i osłaniający, również jako emulgator i środek spęczniający w preparatyce farmaceutycznej[4].
    Zawarte w wysuszonych plechach karageniny są używane w chorobie wrzodowej[4].

    • .

      Tylko głupek może powiedzieć o kimś że jest głupi, człowiek mądry umie się zachować.
      Ale brawo geniuszu mamy nie wierzyć w to co piszą a sam nam wstawiasz jakieś gówno i podejrzewam, że z Wikipedii.
      Pozdro inteligencie

      • Mac

        Po pierwsze, Inteligencie, czytasz artykuł na jakimś „supernowości.pl”, czy innym superekspresie.
        Po drugie – dlaczego uważasz, że informacje podane o tym związku na wikipedii są fałszywym „gównem”?
        Po trzecie podaj źródło badań, które udowadniają szkodliwość karagenu. Prawdziwych badań, a nie wzmianki o nich.
        A tu link, który może rozświetli ci nieco spojrzenie na temat – o ile chce ci się czytać, coś co opisane jest trochę mniej emocjonalnym i plebejskim językiem niż powyższy artykuł.
        http://www.foodprocessing.com/articles/2013/refuting-myths-about-carrageenan/

        Pozdrawiam

        • mctk

          A źródło badań
          ,,Już 10 lat temu na łamach magazynów medycznych znalazły się badania prof. Joanne Tobacman, która po przeglądzie kilkudziesięciu badań dotyczących wpływu karagenu na organizm człowieka doszła do wniosku, że powoduje m.in. zapalenia jelit, owrzodzenia, guzy, a także nowotwory. Podobnego zdania jest także Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC), która uważa, że E 407 powoduje owrzodzenia i nowotwory złośliwe. Wprawdzie do produktów spożywczych stosuje się karagen natywny, czyli nieszkodliwy, ale według IARC w połączeniu z bakteriami, procesami przetwórczymi i sokiem żołądkowym jest już szkodliwy. Co ciekawe do produkcji karagenu używane są także pestycydy.”
          A ty myślisz, że wielkie korporacje też nie sieją propagandy w Internecie.
          Ten link to właśnie ona.
          Jakby karagen był zdrowy, to nikt by się nie czepiał
          Poza tym, ta twoja strona nie pisze nigdy o czymś szkodliwym.
          To bardziej czytadło dla trucicieli

        • Maria

          Warto przeczytać.. A tak na marginesie… Przykro się czyta takie docinki, nawet jak są na salonowym poziomie:-(
          Karagen ( E 407)

          Jakość zdrowotna karagenu (E 407) jest najostrzej kwestionowana przez prof. Tobacman, lekarkę z kliniki internistycznej Uniwersytetu Iowa, USA , która w październiku 2001r. opublikowała wnikliwy przegląd literatury naukowej i w konkluzji stwierdziła, że istnieją wystarczające dowody na związek karagenu z ubytkami błony śluzowej żołądka i jelit, łącznie ze zmianami złośliwymi . Z wcześniejszej opinii IARC wynikało, że choć karagen (CAS No.: 9000-07-1) w formie niezdegradowanej, czyli charakteryzujący się masą cząsteczkową wyższą niż 100 000, nie wywołuje zmian chorobowych u zwierząt laboratoryjnych, to karagen zdegradowany, o masie cząsteczkowej poniżej 30 000 powoduje powstawanie owrzodzeń i nowotworów złośliwych. Stąd IARC zaliczyła karagen niezdegradowany, czyli natywny, do kategorii czynników o niedostatecznie udowodnionym rakotwórczym działaniu na człowieka (kategoria 3), a zdegradowany do kategorii czynników o możliwie rakotwórczym działaniu na człowieka (kategoria 2b). Wprawdzie jako dodatek funkcjonalny zastosowanie ma karagen natywny, to pod wpływem działania bakterii, soku żołądkowego i procesów przetwórczych dochodzi do jego degradacji z niebezpiecznymi dla zdrowia konsekwencjami.

          Włókna karagenu pozyskane z czerwonych wodorostów uprawianych w wodach morskich o dużym nieraz zanieczyszczeniu wymagają zastosowania pestycydów, aby mogły być dopuszczone do produkcji żywności, kosmetyków i in. Fumigacja chlorkiem etylenu (CAS No.: 75-21-8), który sam przez IARC jest zaliczony do kategorii czynników rakotwórczych dla człowieka (kategoria 1), powoduje jego wejście w reakcję naturalnymi chlorkami i powstanie pozostałości w postaci chlorohydryny etylenowej (2-chloroetanol, CAS No.:107-07-3), uznawanej za wysoce kancerogenną.

    • Iza

      A Ty za to jesteś mądry, bo wkleiłeś definicję z wiki?

  12. g80

    z tego samego powodu nie zakazany co Aspartam – za dużo firm ma z tego ogromną kasę. niestety jestesmy truci masowo tylko z tego jednego powodu – jakaś grupka ludzi odnosi z tego spore kozyści.

  13. Pan Vaclav

    Moje dziecko jak zje coś co zawiera karagen. to albo rzyga jak kot albo budzi się w nocy z krzykiem. niech sobie będzie robiony z czegokolwiek tak jak inne trucizny wolę chyba już żelatynę

  14. Magda

    Śmietanka Łowicz oraz śmietanka Łaciata zawiera karagen – ODRADZAM!!

  15. Marcin

    Karagen nie jest szkodliwy. Pan Jerzy Wiśniewski jest Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, a ja jestem technologiem żywienia I jak ten pan poprze swoją tezę dot. karagenu badaniami które sam przeprowadzi to niech wróci do mnie.
    Panu Wiśniewskiemu marzy się handel żelatynką czyli odpadami poprodukcyjnymi z przetwórstwa mięsnego, czysty zysk najprawdopodobniej dla niego lub jego jakiegoś znajomego.
    Natomiast karagen jest uzyskiwany z wodorostów których raczej u nas niemożna uprawiać i pan Wiśniewski raczej biznesu mieć nie będzie…
    Poza tym polecam deserki zagęszczone karagenem bo mają konsystencje kremu a nie za żelowanego G…

    • Monika

      A po co P.Wiśniewski ma jeszcze przeprowadzać dodatkowo badania nad karagenem, skoro już je przeprowadzono. Przecież przeprowadziła takowe prof. Joanne Tobacman, a jeśli Panu to nie wystarczy to jeszcze ma Pan do dyspozycji badania przeprowadzone przez Międzynarodową Agencję Badania Raka. Mało Panu? A jak Pan wytłumaczy wzrost zachorowań na raka u ludzi od czasu wprowadzenia takich składników jak karagen. Dodam także, że włókna karagenu pozyskane z czerwonych wodorostów uprawianych w wodach morskich o dużym nieraz zanieczyszczeniu wymagają zastosowania pestycydów, aby mogły być dopuszczone do produkcji żywności, kosmetyków i in. Fumigacja chlorkiem etylenu, który sam przez IARC jest zaliczony do kategorii czynników rakotwórczych dla człowieka (kategoria 1), powoduje jego wejście w reakcję z naturalnymi chlorkami i powstanie pozostałości w postaci chlorohydryny etylenowej uznawanej za wysoce kancerogenną. IARC wysnuł takie wnioski po badaniach przeprowadzonych na zwierzętach laboratoryjnych. Czy Panu zdaniem to nie wystarcza jako dowód? Nic dziwnego, że tyle osób choruje na raka skoro mamy takich technologów żywności. Na szczęście są i tacy, którzy uznają te badania.

    • Kiki

      Albo karagen, albo żelatyna? Bez przesady – może producenci żywności przestaną nas traktować jak idiotów. W końcu je się głównie ustami, a nie wzrokiem, wolałabym więc by producenci – dajmy na to – śmietany – nie kusili mnie jej miękkością i gładkością, tylko tym, że jest zdrowa i pozbawiona niepotrzebnych jej do niczego dodatków. Jest marka bez dodatków, śmietana jest pyszna i wygląda jak śmietana. Da się? Da.

  16. XVI

    Poza przemysłem spożywczym karagen wykorzystywany jest również do produkcji kosmetyków, lekarstw przeciwkaszlowych i past do zębów.

  17. arte

    karagen to zwiazek naturalny z wodorostów i nie jest szkodliwy,
    w artykule nawet nie podano co to jest i skąd sie bierze karagen
    wypiera z rynku żelatynę i jest atakowany przez wytwórców żelatyny,

    • aras

      Najszybciej działająca trucizna świata znajduje się w żołądku ryby… zjedzenie jej oznacza śmierć. Są rośliny, które mogą być zjedzone w formie surowej ale po podgrzaniu są trujące. Tutaj jest identycznie. Do żywności nie są dodawane wodorosty tylko ich przetworzony składnik, który jest chorobotwórczy.

  18. Egzemka

    Niestety tak to wygląda. Trzeba się bardzo nieraz postarać, żeby znaleźć produkt bez szkodliwych związków. Ja się ostatnio tym tematem bardziej zainteresowałam z uwagi na moje liczne alergie i po przeczytaniu artykułu: http://zycienaszczycie.pl/trzy-dodatki-do-zywnosci-e-ktorych-lepiej-unikac/ po prostu ręce mi opadły. Opisano tam jedynie (lub aż!) trzy dodatki spośród setek innych, a i tak mogą nam poważnie zaszkodzić.

  19. Zniesmaczona

    Ja za to piję sobie kawkę z mleczkiem, patrzę na etykietkę mleczka, a tam – karagen.
    Nie dopiłam reszty…. Brrrr….

  20. Ktoś

    Taaaa a ja właśnie spożywam serek TUREK Puszysty – wersja Figura, a tu karagen!
    Zawsze kupowaliśmy Puszytsy z Turka, ale zwykłą wersję, bo jest bez żadnych polepszaczy i zagęstników także mąż nawet nie spojrzał na etykietę jak brał wersję light :( Feeee nieładnie Turku!

  21. Robert

    No to świetnie właśnie sobie piłem monte DRINK i patrze na skład skrobia modyfikowana ale to już standard jest prawie we wszystkim jadę dalej patrze karagen, nie wiem co to więc sprawdzam i co widzę, nie dokończę już pić:)

  22. Nikt

    Reakcja na zjedzony karagen tj. ból brzucha i pieczenie przełyku, może być mylone ze zgagą.

  23. ANTY-ekolog

    A może by Unia Europejska ( parlament UE) zatwierdził w końcu wzór etykiet na produktach spożywczych który określa wielkość tabeli , wielkość liter , z substancjami jakie dodaje się do produktów . Często zdarza się że tabela jest tak mała że ledwo widać na niej literki czy ktoś zapomniał o ludziach starszych którzy często nie mają dobrego już wzroku. Tak z kolei wracając do etykiet czy komuś zdarzyło się kupić wędlinę zapakowaną w papier na której jest naklejka z ceną i datą sprzedaży a na której powinna być dodatkowa informacja Np. o składzie wędliny , w jakiej temperaturze powinna być przechowywana , przydatności do spożycia , producent – tak tego nie ma a powinno się znajdować na wszystkim co kupujemy i spożywamy .

  24. Jan

    Kupuje nabiał z Resmleczu bo wiem że na 100% nie zawiera karagenu .

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2013 Wszystkie prawa zastrzeżone.