RZODKIEWKA – syci ale nie tuczy

Fot. Archiwum

Na życzenie Naszych Czytelników, którym podobała się nasza rubryka przybliżająca plusy i minusy owoców i warzyw sezonowych wracamy i przypominamy o walorach królujących obecnie wśród warzywnych przekąsek rzodkiewek.

PLUSY

- Zawiera niewiele kalorii, stąd jest idealna dla osób, które są na diecie. Jedna sztuka zawiera tylko 2 kcal.
- Jest to bogate źródło wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu.
- Kompleks witamin (z grupy B oraz witaminę C )i minerałów zawartych w rzodkiewce powoduje, że jej spożywanie jest szczególnie korzystne dla naszych włosów.
- Zawiera spore ilości siarki, która jest składnikiem mineralnym o właściwościach antybakteryjnych, przeciwzapalnych i tonizujących kwasy żołądkowe. Dlatego też jest naturalny środek poprawiający trawienie i apetyt oraz działający bakteriobójczo na przewód pokarmowy.
- Zapobiega nadciśnieniu – jest to związane z dużą ilością potasu, który wypiera sód z organizmu.
- Dzięki obecności olejków eterycznych, które leczą kaszel i oczyszczają zatoki rzodkiewka ma działanie wykrztuśne.
- Polepsza jasność myślenia, dlatego zalecane są przed egzaminami.

MINUSY

- Długo zalega w żołądku, może wywoływać wzdęcia. Pogarsza samopoczucie osób cierpiących na zgagę, kamicę żółciową i zapalenie trzustki.
-Jest nietrwała, szybko więdnie. Można ją przechowywać do 2 dni w lodówce w miseczce wypełnionej wodą.

100 g rzodkiewki zawiera:

1 g białka, 2,8 g węglowodanów, 1 g błonnika, 0,04 mg witaminy B1, 0,02 mg witaminy B2, 0,2 mg witaminy PP, 0,1 mg witaminy B6, 25 mg witaminy C, 24 mikrogramy kwasu foliowego, 240 mg potasu, 59 mg sodu, 44 mg wapnia, 27 mg fosforu, 11 mg magnezu, 1,9 mg żelaza, 0,1 mg cynku.

anja, am

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.