Ścigali się w gotowaniu wołowiny

Podkarpacie słynie z dobrej kuchni, a przy okazji pikniku można się było o tym przekonać nie tylko naocznie. Fot. Bogdan Myśliwiec

GRĘBÓW. Na II Zielonym Pikniku Podkarpackim gminy powiatu tarnobrzeskiego pokazały to, co mają najlepszego.

Degustacje regionalnych potraw, stoiska informacyjno-promocyjne, konkursy i zabawy dla dzieci, młodzieży i dorosłych, występy lokalnych zespołów, a na zakończenie “Koncert Pokoleń” – to tylko nieliczne atrakcje II Zielonego Pikniku Podkarpackiego.

Imprezę rozpoczął mecz towarzyski, który rozegrali “Zieloni” z “Gospodarzami”. Emocji nie zabrakło również podczas konkursu “Zmagania Gmin”, w którym swój udział zapowiedzieli przedstawiciele z terenu powiatu tarnobrzeskiego. Gminy konkurowały ze sobą pod względem przygotowania stoisk promocyjnych, stołów z produktami regionalnymi, a także potraw z wołowiny. Jury konkursu oceniało pomysłowość, oryginalność stoisk oraz smak przygotowanych dań.

– Powiat tarnobrzeski jest naszą mała ojczyzną, często nie do końca wszystkim znaną, dlatego organizując konkurs, chcemy podkreślić walory naszego regionu, a także pokazać z czego możemy być dumni i co nas wyróżnia na tle np. województwa podkarpackiego – zaznacza Leszek Surdy, organizator pikniku.

Tegoroczny piknik organizowany był przez Stowarzyszenie Sympatyków Szkoły Podstawowej nr 1 im. ks. Adama Osetka w Gorzycach.

mrok

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.