Serwowali najlepsze sery

Piękne i wykwintne sery można było podziwiać i degustować. Dobry ser kosztuje, ale gdy się go posmakuje, na seropodobne produkty przestaje się mieć ochotę. Fot. Bogdan Myśliwiec

SANDOMIERZ. II Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka, czyli najlepszych serów produkowanych w Polsce

Najlepsi polscy serowarzy, a także mistrzowie sztuki ważenia serów z zagranicy przybyli na trzydniowy festiwal, który odbył się w miniony weekend w Sandomierzu pod hasłem “Czas Dobrego Sera”. Było na co popatrzeć i czego posmakować.

Setki gatunków żółtych i białych specjałów można było podziwiać i smakować na sandomierskiej starówce aż trzy dni. Profesjonalne sympozjum serowarskie i warsztaty degustacyjne odbędą się pod okiem jednego z największych światowych autorytetów w dziedzinie serów, Willa Studda z Australii oraz jednego z najlepszych producentów sera we Włoszech Giovanniego Roncolato.

Prócz serów uczestnicy festiwalu z Polski i Włoch serwowali także przybyłym gościom znakomite wina, które uhonorowane zostały tytułem “Slow Wine”.

Podczas festiwalu odbył się także konkurs na Najlepszy Polski Ser. Wyboru najlepszego specjału produkowanego nad Wisłą dokonało  międzynarodowe jury. Sery oceniła także festiwalowa publiczność, która miała okazję nie tylko degustować doskonałe sery, ale także kupić serowe przysmaki, wina i niepasteryzowane piwa.

Sporą atrakcją festiwalu była także „Bursztynowa Serownia” – czyli miejsce, w którym specjaliści z różnych dziedzin serowarstwa służyli będą radą oraz prezentowali sprzęt i materiały do produkcji serów. Na miejscu można było także podglądnąć proces wytwarzania twarogu, masła i oscypka.

Atrakcją dla dzieci ma być stojąca na nadwiślańskim bulwarze zagroda ze zwierzętami dającymi mleko: krowami, kozami i owcami różnych ras.

Organizatorem festiwalu była międzynarodowa organizacja non – profit Slow Food, której celem jest “ochrona prawa do smaku”. Organizacja ta powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności.

Szersza relacja z festiwalu w piątkowych Super Nowościach.

Małgorzata Rokoszewska

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.