Słodka spekulacja

PODKARPACIE. W ciągu kilku dni ceny cukru wzrosły dwukrotnie. Konsumenci panikują i robią zapasy. Handlowcy zacierają ręce bo takiego popytu na cukier dawno nie było. Nagła podwyżka tłumaczona jest ustaleniem przez Unię Europejską zbyt niskich limitów sprzedaży cukru.. Jako przyczynę wymienia się także nieurodzajny rok, kiepskie zbiory oraz wzrost kosztów produkcji. Pojawiają się jednak inne głosy.

- Spekulacje są jednym z czynników wzrostu cen – wyjaśnia dr Tomasz Soliński, dyrektor Instytutu Gospodarki Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Wielcy inwestorzy jak chociażby fundusze inwestycyjne, włączają się w transakcje na giełdzie surowców. Inwestują wielkie pieniądze i powodują zawirowania na rynku. Podwyżki wynikają więc nie tylko z kiepskich zbiorów czy polityki unijnej ale także ze spekulacji giełdowych i napędzania koniunktury przez spanikowanych konsumentów.

Artur Getler

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.