Sos chilli – orientalny dip na każdą okazję

Fot. Mat. prasowe

Przygotowywany w zaledwie kilka minut z wykorzystaniem świeżych warzyw i odpowiedniej porcji aromatycznych przypraw potrafi poprawić nawet zupełnie przeciętne danie. Idealny dla przełamania smaków. Niczym przysłowiowa „wisienka na torcie” dopełniający przepis na niebanalną potrawę tak na co dzień, jak i na specjalną okazję. Sos chilli – to on jest tematem wiodącym niniejszego poradnika skierowanego do miłośników kulinariów. Jeżeli do tej pory nie miałeś jeszcze okazji wykonać swego autorskiego sosu własnoręcznie, doskonale trafiłeś! Sprawdź, co i jak ze sobą połączyć, aby móc uzyskać wyborny dip świetnie nadający się do wszystkich gatunków mięs, makaronów i przekąsek.

Pikantne papryczki

Podstawowym składnikiem ostrego sosu chilli są wyraziste i intensywne w swym smaku oraz aromacie papryczki chilli, które zestawione z wodą, octem, olejem, a w niektórych wersjach dipu nawet ze sfermentowaną fasolą lub czekoladą, rewelacyjnie komponują się z rarytasami orientalnymi. Na rynku gastronomicznym można uzyskać bardzo rozległy wachlarz różnorodnych sosów gotowych. Wiele produktów sprowadzanych jest z Meksyku, sporo trafia do nas z Kraju Kwitnącej Wiśni, czy Chin tak jak przykładowo słodko-pikantny dip chili marki Tao Tao dostępny online na stronie sklepu Harmonia Smaków, który mimo iż pochodzi z zakątków Azji, bardzo dobrze sprawdza się również z daniami typowymi dla kuchni polskiej. W zależności od preferencji, nie stanowi trudności wybór sosów chili zróżnicowanych pod względem stopnia ostrości.

Proste przygotowanie

Oczywiście najprościej jest zainwestować w gotowy sos chilli, bo jest on łatwo dostępny, a przy tym wygodny w użyciu. Ma także dość długi termin przydatności do spożycia, więc nie musimy zużywać całego artykułu na raz. Niemniej jednak warto eksperymentować ze smakami i spróbować swych sił we własnej produkcji tego typu dodatku. Pikantny przysmak rodem z Azji da się zrobić w zaledwie parę minut. Klasyczny sos chilli wymaga czterech papryczek, trzech średnich cebul, dwóch ząbków czosnku, odrobinę przecieru pomidorowego oraz trochę ulubionych ziół i przypraw. W tym zakresie panuje pełna swoboda, ale na pewno podstawą jest niewielka ilość soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu. Najszybciej przygotujemy sos z wykorzystaniem blendera bądź miksera. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, a na koniec dodajemy przyprawy. Gdy po skosztowaniu okaże się, że nasz dip jest zbyt aromatyczny lub za ostry, wystarczy dodać odrobinę jogurtu greckiego albo śmietany, co pozwoli delikatnie złagodzić smak i zlikwidować pikanterię dipu.

Artykuł partnera