Środek chwastobójczy stosowany w ziemniakach powoduje raka!

- Gilfosat to substancja czynna większości oprysków totalnych, to znaczy takich, które palą wszystko co zielone - – mówi Stanisław Bartman, prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej. Fot. Autor

PODKARPACIE. Naukowcy alarmują.

- W moczu ludzi, którzy na co dzień nie mają nic wspólnego z rolnictwem czy uprawą ogródków, a więc z pestycydami wykryliśmy glifosat, składnik popularnych środków chwastobójczych – alarmuje prof. Monika Krueger, szefowa Instytutu Bakteriologii i Mykologii Uniwersytetu w Lipsku. – To dowód, że pomimo zapewnień producentów, glifosat dostaje się do łańcucha pokarmowego, może więc uszkadzać genom i powodować choroby nowotworowe.

Naukowcy przebadali grupę urzędników, dziennikarzy i prawników, u wszystkich stwierdzono w moczu obecność trującej substancji. Działacze ochrony środowiska domagają się natychmiastowego wycofania kontrowersyjnego środka ze sprzedaży.

Nie mają kasy więc nie pryskają

Czy podkarpaccy rolnicy stosują środki ochronne zawierające glifosat? – Tak, to substancja czynna większości oprysków totalnych, to znaczy takich, które palą wszystko co zielone. Z tego względu nikt nie stosuje ich w uprawie warzyw czy plantacjach truskawek lub malin. Stosowane są natomiast na ugorach, ścierniskach po zebraniu zboża, w rzepaku czy uprawie przedwschodowej (zanim zasadzone czy posiane rośliny wzejdą) – mówi Stanisław Bartman, prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej.

Oprysk to trucizna, skoro dostanie się do ziemi to w niej jest i stamtąd absorbowana jest przez rośliny. Musi więc szkodzić człowiekowi, które ją zje. Stanisław Bartman przyznaje, że wszystkie środki służące do zwalczania chwastów są szkodliwe dla człowieka, uspokaja jednak, że podkarpacka żywność jest naprawdę zdrowa. – Na dzień dzisiejszy zużycie środków grzybo- i chwastobójczych jest 10 razy mniejsze niż kilkanaście lat temu. Wielu producentów środków chemicznych już z tego powodu zbankrutowało. Opryski są bardzo drogie, nasi rolnicy zaś biedni. Nie opryskują bo nie mają za co – mówi.

***

Paradoksalnie, bieda w regionie wychodzi nam wszystkim na zdrowie. Ponieważ mamy mniej zanieczyszczoną żywność, mniej trucizn wprowadzamy więc do organizmu.

Anna Moraniec

do “Środek chwastobójczy stosowany w ziemniakach powoduje raka!”

  1. aneta

    i dziwic sie ze tyle osób choruje na nowotwory. co mamy jesc?
    wszedzie chemia i trucizny. bogatych stac na zywnosc eko, ale co maja jesc biedni, sztuczna margaryne, sztuczny chleb z zageszczaczem, a na wierzch szynka o zawartosci 2 procent miesa, i jeszcze pomidorek pestycydowy. smacznego

  2. dede

    Ameryki nie odkryli… Każdy środek chwastobójczy negatywnie wpływa na uprawiane warzywa a przez nie na ludzi.

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.