Świeży pomidor – zdrowy pomidor

Fot. Archiwum

Warto jeść świeże pomidory. Naukowcy odkryli, że jeden z kwasów obecnych w świeżych pomidorach korzystnie wpływa na metabolizm tłuszczów, co przekłada się na redukcję masy ciała oraz zwalczanie dyslipidemii a w dalszym rzędzie otyłości i miażdżycy.

Nieprzetworzone warzywa zawierają kwas 9-okso-oktadekadienowy. Naukowcy z Uniwesytetu w Kyoto odkryli, że ten chemiczny składnik odgrywa zasadniczą rolę w tym jak organizm gospodaruje trójglicerydami. To kolejna ważna dla naszego zdrowia właściwość, jaką posiadają świeże pomidory.

Trójglicerydy są organicznymi związkami chemicznymi należącymi do lipidów, czyli tłuszczów prostych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi i glucydami, są jednym z głównych materiałów energetycznych organizmu, zużywane są na jego bieżące potrzeby albo magazynowane w postaci tkani tłuszczowej. Gdy trójglicerydów jest za dużo, dochodzi do dyslipidemii, która zwiększa ryzyko cukrzycy, chorób układu krążenia, miażdżycy, stłuszczenia i marskości wątroby oraz otyłości. Na bazie przeprowadzonego eksperymentu (myszom podawano przez miesiąc przecier ze świeżych pomidorów), japońscy naukowcy stwierdzili znaczny wzrost ekspresji genów regulujących metabolizm tłuszczów w wątrobie i mięśniach szkieletowych. W rezultacie tego procesu, ilość lipidów we krwi wyraźnie zmalała. Najbardziej do tego przyczynił się opisany wcześniej kwas 9-okso-oktadekadienowy, obecny w czerwonych warzywach. W efekcie jego oddziaływania, nastąpiła wyraźna redukcja masy ciała.

Naukowcy opracowali nawet specjalną dietę pomidorową. Aby uzyskać pożądane efekty należy do trzech głównych posiłków spożyć po trzy warzywa lub za każdym razem wypić dużą szklankę soku z nich przyrządzonych.

p

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.