Tort na urodziny F-16

RZESZÓW. Nasi cukiernicy zrobili z ciasta czekoladowego F-16.

Ciasto czekoladowe z orzechową wkładką, przełożone konfiturą z czarnej porzeczki i kremem z czekolady, śmietany i alkoholu, cukrowa kabina, a całość pokryta marcepanem… Z tych pyszności składa się ponad 200-kilogramowy tort, w kształcie F-16, który w środę zostanie pokrojony na poznańskim Rynku. Okazją jest 5. rocznica eksploatacji nowoczesnego samolotu w Siłach Zbrojnych RP.

Przy torcie pracowało 7 osób przez cztery dni w Cukierni-Piekarni Radosława Raka w Zaczerniu i rzeszowskiej Cukierni J. Orłowski i K. Rak.
- Spania prawie nie było – śmieje się Kazimierz Rak, rzeszowski cukiernik. – Najtrudniej było zachować proporcje, no i zrobić kabinę. Takich tortów nie robi się przecież na co dzień.

A wyjątkowe ciasto powstało na specjalne zamówienie Sił Powietrznych RP. – To dla nas ogromne wyróżnienie – podkreśla Kazimierz Rak. Rzeszowscy cukiernicy przygotowali w sumie dwa egzemplarze F-16: ponad 200-kilogramowy i drugi ważący ok. 50 kg.
- Ten większy tort zostanie pokrojony podczas plenerowej imprezy na Starym Rynku w Poznaniu, a ten mniejszy przygotowaliśmy na potrzeby sztabu. Podczas pracy wzorowaliśmy się na oryginalnym modelu, który cudem zdobyliśmy – opowiadają cukiernicy. – Przed samym podaniem z tyłu naszego samolotu odpalimy specjalne race.

bes

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.