Ujędrnia i odmładza skórę

Sezon na żurawinę już się kończy, dlatego, żeby się nią naprawdę nacieszyć oprócz jedzenia świeżych owoców, warto zaopatrzyć się w żurawinę suszoną, dżemy, soki i galaretki z niej. Fot. sxc.hu

Żurawina chroni przed opryszczką, zapobiega zakrzepom, zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Żurawina działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie. Wzmacnia i uodparnia organizm. Ujędrnia i odmładza skórę. Dzięki swoim właściwościom znalazła zastosowanie w leczeniu zapalenia dróg moczowych, w chorobach nerek i pęcherza moczowego, oraz anginy i chronicznego zapalenia migdałków. Sok z żurawin polecany jest także w leczeniu reumatyzmu i zatruciach pokarmowych.

Chroni serce

Flawonoidy zawarte w żurawinie dają doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom serca. Powstrzymują tworzenie się zakrzepów i mają korzystny wpływ na rozszerzenie się naczyń krwionośnych. Zapobiegają również utlenianiu się cholesterolu, co zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania się naczyń krwionośnych. Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie chronią też organizm przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników, zapobiegając niektórym nowotworom, np. okrężnicy lub płuc.

Wspomaga mózg

Właściwości żurawiny mają zbawienne działanie dla naszych komórek mózgowych, wpływają na spowolnienie procesu starzenia i obumierania szarych komórek, a tym samym wydatnie obniżają ryzyko zapadania na choroby wieku starczego. Obecność witaminy PP przyniesie z kolei ulgę kobietom w okresie menopauzy, cierpiącym na dokuczliwe uderzenia gorąca.

Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo

Substancje zawarte w żurawinie powstrzymują niektóre bakterie wywołujące choroby wrzodowe przed osadzaniem się na ściankach układu trawiennego, np. bakterię Helicobacter pylori w śluzówce żołądka. Zmniejszają przyczepność bakterii E. Coli do nabłonka dróg moczowych i ograniczają ich namnażanie się, nie czyniąc przy tym spustoszenia wśród zamieszkujących jelita pożytecznych drobnoustrojów. Ostatnie badania wykazują niszczące działanie żurawiny także na niektóre rodzaje grzybów powodujących choroby skóry. Substancje zawarte w żurawinie chronią również zęby działając na nie jak teflon. Tworzą na nich powłokę, która utrudnia przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł. Żurawina zwalcza także wirusa opryszczki (typ HSV-2), przyczyniającego się do powstania opryszczki narządów płciowych. Zostało to udowodnione na razie w badaniach laboratoryjnych, jednak jest nadzieja, że badania z udziałem ludzi to potwierdzą.

W kosmetyce

Napar z liści żurawiny zapobiega powstawaniu plam na skórze, bo jeden ze składników – arbutyna hamuje wytwarzanie barwnika melaniny. Sok z żurawiny doskonale nawilża, reguluje pH skóry, działa liftingująco, spowalnia proces starzenia się skóry, dostarcza naturalnych witamin oraz wzmacnia odporność immunologiczną skóry. Rewelacyjne działa na skórę przesuszoną, zniszczoną nadmiernym opalaniem. Dla osób palących papierosy jest to dobry sposób na poprawę kolorytu skóry.

Plusy
- Działa przeciwzakrzepowo
- Wspomaga mózg i serce
- Uodparnia organizm
- Nawilża skórę
- Chroni układ pokarmowy i moczowy przed bakteriami
- Zwalcza wirusy i grzyby

Minusy
- Nie powinny jej jeść osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (może spowodować krwotok)

Anna Moraniec

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.