W jaki sposób parzyć kawę po turecku?

W jaki sposób parzyć kawę po turecku?

Kawa po turecku? Zapewne ten rodzaj nie jest znany wielu miłośnikom tego napoju. Czym jest kawa po turecku i w jaki sposób się ją przyrządza?

Czym jest kawa po turecku?

Jak sama nazwa wskazuje, kawa ta przyszła do Polski z Turcji. Może nie tyle nawet co do Polski, ale do Europy. Dowody wskazują, że pierwszy raz zaparzono kawę w ten sposób już w XV wieku . Popularność tego trunku sprawiła, że w 2013 roku, kawa po turecku została wpisana na listę UNESCO. Kawa ta jest podawana przeważnie z cukrem i to w malutkich filiżankach. Obecnie z takim sposobem parzenia kawy drobno mielonej można spotkać się w Europie Wschodniej, na Bałkanach czy na Bliskim Wschodzie. Warto wspomnieć o sposobie przyrządzania tej kawy.

Jak przyrządza się kawę po turecku?

Kawę parzy się w tak zwanym tygielku. Jest to naczynie, które kształtem przypomina kolbę stożkową. Z zasady jest wykonane z miedzi. Tygielek to potoczna nazwa tego naczynia, gdyż tak naprawdę nazywa się ono „dżewa”, co po polsku oznacza ,,płonący węgiel”. Jest to przeważnie kawa bardzo mocna, czarna. Ziarna powinny być wyjątkowo drobno zmielone. Eksperci mówią, że powinny być one rozdrobnione zdecydowanie bardziej niż te, które sypie się do ekspresu do kawy. Aby przyrządzić dobrą kawę turecką, przede wszystkim należy uzbroić się w cierpliwość. Jeśli chodzi o sam proces przygotowywania, to na początek do tygielka wsypuje się drobno zmielone ziarna kawy wraz z cukrem i przyprawami. Oczywiście nie jest konieczne dodawanie do niej przypraw, jeśli ktoś za nimi nie przepada, jednak bardzo często podczas przygotowywania tego trunku wykorzystuje się cynamon albo kardamon. To jednak zależy od indywidualnych preferencji. Następnie mieszankę zalewa się zimną wodą. Kolejnym krokiem jest podgrzanie naczynia wraz z kawą. Jednak warto pamiętać o tym, aby kawa się nie zagotowała. Cały sens przygotowywania kawy tkwi w kilkukrotnym jej podgrzewaniu, gdyż przed zagotowaniem się napoju, naczynie należy zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Następnie czynności te powtarza się jeszcze dwukrotnie. Potem ta kawa alternatywna nadaje się już do spożycia. Najlepiej smakuje gorąca. Dobrze jest poczekać, aż fusy opadną na dno. Jednak jeśli uporczywie pływają po powierzchni, to dodanie kilku kropel zimnej wody rozwiąże ten problem.

Ale ile należy wsypać kawy i cukru to tygielka? Podaje się, że na jedną łyżeczkę kawy, sypie się dwie łyżeczki cukru. Oznacza to, że będzie ona bardzo słodka. Jednak ilość cukru można dopasować według własnych wymagań. Kawę po turecku podaje się także w specjalnych filiżankach, nie w zwykłych kubkach. Filiżanki te nazywa się określeniem „demitasse”. Jest to zwrot z języka francuskiego, który oznacza „pół szklanki”. Jednak jeśli kawa po turecku przygotowywana jest w domu, można wykorzystać także zwykłe filiżanki do espresso.

Wspaniała sztuka parzenia kawy pozwoli wydobyć głęboki smak i aromat trunku. Odpowiednie umiejętności i precyzja pomogą przyrządzić prawdziwą, turecką kawę, która zaskoczy przybyłych gości.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments