W A?ywnoA�ci wykryto… martwe szkodniki i odchody gryzoni!

JakoA�A� towarA?w w Polsce systematycznie spada. Fot. Archiwum
JakoA�A� towarA?w w Polsce systematycznie spada. Fot. Archiwum

KRAJ, PODKARPACIE. Najnowsze badania dotyczA�ce A?ywnoA�ci sA� szokujA�ce…

O tym, A?e producenci A?ywnoA�ci nie zawsze traktujA� konsumentA?w tak jak naleA?y wiadomo nie od dziA�. Najnowsze wyniki kontroli Inspekcji JakoA�ci Handlowej ArtykuA�A?w Rolno-SpoA?ywczych mogA� jednak szokowaA�. Odchody gryzoni w przyprawach, brak a�zmiA�saa�? w miA�sie czy raA?A�ce bA�A�dy dotyczA�ce oznakowania towarA?w to zaledwie kilka przykA�adA?w niepoprawnych praktyk setek firm.

Kontrola IJHARS objA�A�a najpopularniejsze produkty spoA?ywcze w 821 podmiotach w caA�ym kraju. Chodzi m.in. o miA�so, ryby, przyprawy, jaja, makarony, oleje, owoce czy warzywa. Sprawdzano m.in. ich wyglA�d, smak, zapach, zawartoA�A� tA�uszczA?w, soli czy kwasowoA�A�. Opublikowane wyniki nie sA� zachA�cajA�ce i jasno pokazujA�, A?e jakoA�A� towarA?w systematycznie spada. PrzykA�adA?w nieprawidA�owoA�ci jest mnA?stwo. Co piA�ta skontrolowana partia miA�sa zawieraA�a m.in. niedozwolone skA�adniki, byA�a napakowana wodA� i znajdowaA�o siA� w niej zbyt maA�o a�zmiA�saa�?. Ponadto jaja miaA�y uszkodzone i brudne skorupki, w przetworach mlecznych zawyA?ano poziom tA�uszczu, a w makaronie jajecznym odnotowano zbyt maA�o skA�adnika… jajecznego. Co powinien zrobiA� konsument, gdy zaobserwuje tego typu problemy? – Najlepiej zgA�osiA� sprawA� do Inspekcji Handlowej, a w niektA?rych przypadkach do Sanepidu – mA?wi Maciej Chmielowski z biura prasowego UOKiK. Kiedy? – Np. gdy podejrzewamy, A?e produkt moA?e zawieraA� alergeny, ktA?re nie sA� wymienione na etykiecie – dodaje.

Martwe owady w przyprawach
Prawdziwym a�zhitema�? okazaA�y siA� przeprawy zioA�owe, w ktA?rych podczas kontroli odkryto szokujA�ce skA�adniki. – Odnotowano obecnoA�A� odchodA?w gryzoni, liA�ci uszkodzonych przez szkodniki, martwych szkodnikA?w i ich oprzA�dA?w – czytamy w komunikacie IJHARS.

Ponadto stwierdzono bA�A�dy dotyczA�ce oznakowania produktA?w, np. brak okreA�lenia rodzaju miodu, komunikaty typu a�zA�wieA?ya�? w sokach pasteryzowanych lub nazwa a�zA�liwki kalifornijskiea�?, ktA?re wyprodukowane zostaA�y… w Chile. Czy klient w sklepie sam moA?e zweryfikowaA� jakoA�A� produktu? – Jest to trudne do zrobienia na podstawie samego wyglA�du danego towaru, gdyA? oglA�dajA�c produkt, nie jesteA�my najczA�A�ciej w stanie stwierdziA� jego skA�adu – wyjaA�nia Chmielowski.

Kamil Lech

6
Dodaj komentarz

avatar
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
£apkawnuk rzeznikaBonifacy Krufkaesperosmj Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
£apka
Gość
£apka

Jasne za granicą to świnie mają łapy (lap)

Bonifacy Krufka
Gość
Bonifacy Krufka

Szkoda, że nie podano wyników dotyczących ryb i zawartości tych artykułów spożywczych. Nicienie, robactwo, wszy rybne itp. Makłowicz w swoich programach od dawna twierdzi, że ryby spożywamy tylko tam, gdzie widać z miejsca spozywania wodę, z której wyłowiono nasz rybny posilek! Zgroza gastronomiczno-sanitarna!

espero
Gość
espero

„…jaja miały uszkodzone i brudne skorupki…” Odnośnie uszkodzonych skorupek- jest niemożliwością, aby tego uniknąć w drodze od producenta do sklepu. Co do brudnych skorupek- czyżby inspektorzy nie wiedzieli, że skorupek jaj nie należy myć, bo uszkodzeniu ulega naturalna bariera chroniąca jajko przed wniknięciem do niego różnych szkodliwych mikroorganizmów?

smj
Gość
smj

UJAWNIAĆ NAZWY PRODUCENTÓW I PRODUKTÓW !!!!

CO MA NA CELU TA KONTROLA SKORO KONSUMENT JEST NIEŚWIADOMY ZAGROŻEŃ I NADAL

KUPUJE TEN SYF???

"czytelniczka"
Gość
"czytelniczka"

Zdziwko was rypło? Kilo świni kosztuje 5 zł za kilogram,a kilo schabu 15. opłaci i się? nie,a polak jak głodny to zje i gówno,bo ze świni jest więcej pożytku niż z niejednego człowieka Przykład i to „dobry” idzie zawsze z góry.

wnuk rzeznika
Gość
wnuk rzeznika

Tak to jest gdy dyletant dorwie sie do klawiatury i pisze glupoty. Swinia po zabiciu, wykrwawieniu, wytrzebieniu i rozcieciu na polowki traci z wagi 30% tego ile wazyla przed ubojem. 1/3 wagi swini znika jak kamfora ! Po odcieciu lba, lap, ogona, przekrwin gardlowych i pachwin, oraz oskorowaniu zostaje POLOWA WAGI a jest to ciagle MIESO Z KOSCIA. Miesa I klasy szynka/schab bez kosci to jest maksymalnie 20%, miesa popularnego na kielbasy 20%, oraz tego najniszego gatunku 10% wagi przed ubojem. A przeciez to dopiero poczatek pracy ktora zakonczyl rzeznik. TERAZ do pracy przystepuje MASARZ ktory z tego polsurowca bedzie… Czytaj więcej »