W A?ywnoA�ci wykryto… martwe szkodniki i odchody gryzoni!

JakoA�A� towarA?w w Polsce systematycznie spada. Fot. Archiwum

JakoA�A� towarA?w w Polsce systematycznie spada. Fot. Archiwum

KRAJ, PODKARPACIE. Najnowsze badania dotyczA�ce A?ywnoA�ci sA� szokujA�ce…

O tym, A?e producenci A?ywnoA�ci nie zawsze traktujA� konsumentA?w tak jak naleA?y wiadomo nie od dziA�. Najnowsze wyniki kontroli Inspekcji JakoA�ci Handlowej ArtykuA�A?w Rolno-SpoA?ywczych mogA� jednak szokowaA�. Odchody gryzoni w przyprawach, brak a�zmiA�saa�? w miA�sie czy raA?A�ce bA�A�dy dotyczA�ce oznakowania towarA?w to zaledwie kilka przykA�adA?w niepoprawnych praktyk setek firm.

Kontrola IJHARS objA�A�a najpopularniejsze produkty spoA?ywcze w 821 podmiotach w caA�ym kraju. Chodzi m.in. o miA�so, ryby, przyprawy, jaja, makarony, oleje, owoce czy warzywa. Sprawdzano m.in. ich wyglA�d, smak, zapach, zawartoA�A� tA�uszczA?w, soli czy kwasowoA�A�. Opublikowane wyniki nie sA� zachA�cajA�ce i jasno pokazujA�, A?e jakoA�A� towarA?w systematycznie spada. PrzykA�adA?w nieprawidA�owoA�ci jest mnA?stwo. Co piA�ta skontrolowana partia miA�sa zawieraA�a m.in. niedozwolone skA�adniki, byA�a napakowana wodA� i znajdowaA�o siA� w niej zbyt maA�o a�zmiA�saa�?. Ponadto jaja miaA�y uszkodzone i brudne skorupki, w przetworach mlecznych zawyA?ano poziom tA�uszczu, a w makaronie jajecznym odnotowano zbyt maA�o skA�adnika… jajecznego. Co powinien zrobiA� konsument, gdy zaobserwuje tego typu problemy? – Najlepiej zgA�osiA� sprawA� do Inspekcji Handlowej, a w niektA?rych przypadkach do Sanepidu – mA?wi Maciej Chmielowski z biura prasowego UOKiK. Kiedy? – Np. gdy podejrzewamy, A?e produkt moA?e zawieraA� alergeny, ktA?re nie sA� wymienione na etykiecie – dodaje.

Martwe owady w przyprawach
Prawdziwym a�zhitema�? okazaA�y siA� przeprawy zioA�owe, w ktA?rych podczas kontroli odkryto szokujA�ce skA�adniki. – Odnotowano obecnoA�A� odchodA?w gryzoni, liA�ci uszkodzonych przez szkodniki, martwych szkodnikA?w i ich oprzA�dA?w – czytamy w komunikacie IJHARS.

Ponadto stwierdzono bA�A�dy dotyczA�ce oznakowania produktA?w, np. brak okreA�lenia rodzaju miodu, komunikaty typu a�zA�wieA?ya�? w sokach pasteryzowanych lub nazwa a�zA�liwki kalifornijskiea�?, ktA?re wyprodukowane zostaA�y… w Chile. Czy klient w sklepie sam moA?e zweryfikowaA� jakoA�A� produktu? – Jest to trudne do zrobienia na podstawie samego wyglA�du danego towaru, gdyA? oglA�dajA�c produkt, nie jesteA�my najczA�A�ciej w stanie stwierdziA� jego skA�adu – wyjaA�nia Chmielowski.

Kamil Lech

do “W A?ywnoA�ci wykryto… martwe szkodniki i odchody gryzoni!”

  1. £apka

    Jasne za granicą to świnie mają łapy (lap)

  2. Bonifacy Krufka

    Szkoda, że nie podano wyników dotyczących ryb i zawartości tych artykułów spożywczych. Nicienie, robactwo, wszy rybne itp. Makłowicz w swoich programach od dawna twierdzi, że ryby spożywamy tylko tam, gdzie widać z miejsca spozywania wodę, z której wyłowiono nasz rybny posilek! Zgroza gastronomiczno-sanitarna!

  3. espero

    „…jaja miały uszkodzone i brudne skorupki…” Odnośnie uszkodzonych skorupek- jest niemożliwością, aby tego uniknąć w drodze od producenta do sklepu. Co do brudnych skorupek- czyżby inspektorzy nie wiedzieli, że skorupek jaj nie należy myć, bo uszkodzeniu ulega naturalna bariera chroniąca jajko przed wniknięciem do niego różnych szkodliwych mikroorganizmów?

  4. smj

    UJAWNIAĆ NAZWY PRODUCENTÓW I PRODUKTÓW !!!!

    CO MA NA CELU TA KONTROLA SKORO KONSUMENT JEST NIEŚWIADOMY ZAGROŻEŃ I NADAL

    KUPUJE TEN SYF???

  5. "czytelniczka"

    Zdziwko was rypło? Kilo świni kosztuje 5 zł za kilogram,a kilo schabu 15. opłaci i się? nie,a polak jak głodny to zje i gówno,bo ze świni jest więcej pożytku niż z niejednego człowieka Przykład i to „dobry” idzie zawsze z góry.

    • wnuk rzeznika

      Tak to jest gdy dyletant dorwie sie do klawiatury i pisze glupoty.
      Swinia po zabiciu, wykrwawieniu, wytrzebieniu i rozcieciu na polowki traci z wagi 30% tego ile wazyla przed ubojem. 1/3 wagi swini znika jak kamfora !
      Po odcieciu lba, lap, ogona, przekrwin gardlowych i pachwin, oraz oskorowaniu zostaje POLOWA WAGI a jest to ciagle MIESO Z KOSCIA. Miesa I klasy szynka/schab bez kosci to jest maksymalnie 20%, miesa popularnego na kielbasy 20%, oraz tego najniszego gatunku 10% wagi przed ubojem. A przeciez to dopiero poczatek pracy ktora zakonczyl rzeznik. TERAZ do pracy przystepuje MASARZ ktory z tego polsurowca bedzie robil wyroby wedliniarskie.
      Obydwaj zarowno rzeznik jak i masarz to nie sa robole od lopaty. To sa fachowcy i trzeba bedzie im zaplacic duzo wiecej za umiejetnosci i wiedze jakiej sie uczyli kilka lat.
      Pracuje obecnie za granica i jak wyglada ten temat ?
      Wlasnie dlatego my na emigracji musimy za kare jesc szynke, czasem nawet codziennie.
      Nie stac nas aby kupic sobie pasztetowej czy salcesonu bo ceny tych produktow przekraczaja nasze mozliwosci finansowe.

Skomentuj

Uważaj, co piszesz. W Internecie nie jesteś anonimowy!

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.