Wygrała letnia bryza z białą czekoladą i truskawkami

Tak prezentuje się zwycięski deser Summer Brezze Parfait. Fot. Restauracja Loft

RZESZÓW. Konkurs „Desery z różnych stron świata” rozstrzygnięty!

Konkurs kulinarny restauracji Loft i Super Nowości wygrała Karolina Kościółek, która przygotowała deser na bazie białego sera riccota i białej czekolady z musem ze świeżych truskawek, o kuszącej nazwie – Summer Brezze Parfait. Zwycięski deser będzie można skosztować już w lipcu w restauracji Loft.

O główną nagrodę, czyli lekcję gotowania z szefem kuchni i możliwość zamieszczenia deseru z informacją o autorze w menu restauracji, konkurowało dziesięciu smakoszy. Choć walka była wyrównana, skraść serca i uraczyć podniebienia jury konkursu udało się Rzeszowiance Karolinie Kościółek. – Do wzięcia udziału w konkursie zachęcił mnie mój kolega z pracy. Od razu poczułam, że to coś dla mnie – przekonuje zwyciężczyni konkursu. – Gotowanie to moja wielka pasja. Uwielbiam eksperymentować w kuchni i tworzyć nowe przepisy. Jednak największą radością jest dla mnie gotowanie dla bliskich. Do stworzenia konkursowego deseru przygotowywałam się bardzo długo. Zastanawiałam się, jaki deser idealnie będzie pasował do restauracji i przyniesie orzeźwienie w gorące letnie dni. I tak stworzyłam Summer Brezze Parfait, który jest łatwy do przygotowania i idealny na letnią pogodę.

Na drugim, zaszczytnym miejscu w konkursie uplasowała się Patrycja Mianowska z angielskim deserem warstwowym w słoiczku, a trzecie miejsce zajął Łukasz Pieronik z tartą z rabarbarem.

Przepis na zwycięski deser:
Krem:
Żółtka-4
Cukier drobny- 4 łyżki stołowe
Biała czekolada 200g
Ricotta- 250g
Wanilia- 1 laska
Mus:
świeże truskawki-300 g
syrop klonowy- 2 łyżki stołowe
sok z cytryny- 1 łyżka stołowa
mięta- kilka listków

Wykonanie:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. W misce połączyć żółtka z cukrem przy pomocy miksera. Mieszać przez 4 minuty. Następnie, miskę z żółtkami umieścić pod kąpielą wodną i energicznie mieszać mątewką przez 2 minuty. Zdjąć z kąpieli wodnej. Rozciąć laskę wanilii wzdłuż, wydrążyć miąższ i dodać do masy jajecznej, po czym połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Na samym końcu dodać riccotę ogrzaną do temperatury pokojowej. Wszystko połączyć mikserem na małych obrotach. Krem przełożyć łyżką do pucharków i wstawić do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotować lekki mus truskawkowy. Truskawki rozdrobnić blenderem aż do uzyskania gładkiej masy, dodać syrop klonowy, sok z cytryny i liski mięty. Wszystko zblendować.

Na schłodzony krem wyłożyć czerwony mus i chłodzić w lodówce przez następną godzinę. Cały deser można również chłodzić przez całą noc. Przed podaniem ozdobić listkami świeżej mięty.

ksz

do “Wygrała letnia bryza z białą czekoladą i truskawkami”

  1. grindavik

    Bo Carolka Littlechurch jest debesciakiem!:)

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.