XVII Jarmark Garncarski w Medyni Głogowskiej

Fot. Monika Baran

Słynne kiermasze ceramiki tradycyjnej i nowoczesnej, warsztaty garncarskie, koncerty i występy artystyczne, konkursy, zabawy i atrakcje dla dzieci, smakołyki kuchni regionalnej i wiele innych atrakcji – to wszystko w niedzielę 8 lipca oferował XVII Jarmark Garncarski w Medyni Głogowskiej.

Ci, którzy mimo wysokich temperatur zdecydowali się przyjechać na imprezę, spędzili ten czas ciekawie i aktywnie. Główna ulica przy Zagrodzie Garncarskiej została zamknięta dla ruchu drogowego i zmieniła się w barwny deptak ze stoiskami rękodzieła. Teren Zagrody pokrywały z kolei stoiska z ceramiką tradycyjną i nowoczesną. Było to także miejsce promocji kuchni regionalnej. Lokalne stowarzyszenia, gościnnie przybyli wytwórcy spożywczych ekologicznych produktów zachwycali smakoszy przygotowanymi potrawami.

Podczas warsztatów garncarskich każdy mógł spróbować swoich sił w niełatwej sztuce toczenia na kole i zachwycić się łatwością z jaką garncarze wyczarowują  piękne kształty dzbanów czy mis. Najmłodsi bawili się doskonale pod opieką “Garncarzyka Janka z Medyni”. Specjalnie dla nich zorganizowane zostały także warsztaty ceramiczne pt. “Cuda z gliny”.

Jarmark Garncarski to duże przedsięwzięcie, którego celem jest promocja garncarskiego dziedzictwa największego w Polsce ośrodka garncarskiego – miejsca, z którego kiedyś wyruszali garncarze by zakładać nowe ośrodki garncarskie na terenie Podkarpacia i sąsiednich województw. Ostatnie działania promocyjne skierowane są na budowę i promocję marki „Medynia”, rozpoznawalnej w Polsce i Europie.

Jak co roku Jarmark został oficjalnie rozpoczęty przez Wójta Gminy Czarna Edwarda Dobrzańskiego, który wraz z garncarzami i zaproszonymi gośćmi dokonał otwarcia pieca z wypaloną ceramiką. Wśród gości, którzy odwiedzili Medynię znaleźli się: Kazimierz Gołojuch – Poseł na Sejm RP,  Wiesław Baranowski dyrektor Departamentu PROW UM, Roman Ostafiejczuk z-ca Dyrektora Departamentu Strategii i Rozwoju UM,  Jan Sołek – dyrektor Podkarpackiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, Marian Wójtowicz-Prezes Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego Adam Krzysztoń – Starosta Powiatu Łańcuckiego, Zbigniew Łoza- Wójt Gminy Łańcut.

Organizatorami Jarmarku byli: Gmina Czarna, Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji w Czarnej.

Jarmark poprzedzony był Wakacyjnymi Warsztatami Garncarskimi w dniach 5-7 lipca. Kilkunastu uczestników podczas trzech dni trwania zajęć, poznawało pracę garncarza od podstaw – od wykopu gliny po efektowny, kilkunastogodzinny wypał w tradycyjnym piecu garncarskich. Po zdanym egzaminie każdy z nich otrzymał certyfikat. Uczestnictwo w tym procesie było dla nich, jak sami wspominali, wyjątkowym doświadczeniem.

Jolanta Superson

Skomentuj

Copyright © Super Nowości 2010-2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.